Tenuta Vitalonga

Hier produceren Francesco en zijn broer Gian Luigi Marvalle hun wijnen.

 

Sinds 1950 is dit wijnhuis in handen van de familie Marvalle. Als de broers Francesco en Gian Luigi hier op zondag bij hun grootouders kwamen lunchen, brachten opa en oma altijd een toast uit op een lang leven: ‘Vitalonga’. Nadat de broers het wijnhuis hadden overgenomen, doopten ze het dan ook om in Tenuta Vitalonga.

Je weet niet wat je ziet als je na een flinke klim bij het wijnhuis aankomt. Hier bovenop de heuvel heb je een fantastisch uitzicht op Orvieto en het glooiende landschap van de vallei. De bodem bestaat hier uit klei, zand, kalk en vele mineralen en fossielen, wat het glooiende landschap zeer geschikt maakt voor wijnbouw. Twee winters geleden ontdekten de Marvalle-broers een Etruskische grot,. Die ontdekking inspireert hen nu om de Etruskische landbouw te onderzoeken. Wat aten die Etrusken toen zelfs de tomaat nog niet was geïmporteerd vanuit Amerika? Deze eeuwenoude kennis gebruiken ze voor het perfectioneren van hun wijn en olijfolie. Je kan hier een rondleiding boeken die je afsluit met een fantastische viergangenlunch, met wijnproeverij. Drie van hun wijnen, namelijk Marvalle Franciosini, Phiculle en de TYerra di Confine, zijn onlangs door James Suckling gehonoreerd met 96, 93 en 92 punten, wat een meer dan verdienstelijke score is.

 

Tenuta Vitalonga, Montiano 8, Ficulle. www.vitalonga.it  0039-0763836722

 

Door: Adje Middelbeek

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.