Zoete koek

De Appie wil ons helpen … Zeggen ze.

 

’s Lands grootste kruidenier die op de kleintjes let heeft een nieuwe missie: de supermarkt wil de gezondste supermarkt van Nederland worden en gaat daarom producten met suiker onder de loep nemen – en in veel gevallen minderen. ’s Lands grootste kruidenier die op de klontjes let, dus. Een mooi streven. Heel mooi. Diabetes en obesitas de deur uit! En lovenswaardig ook van Appie dat de gezondheid van zijn klanten hem zo aan het hart gaat. Ik las dat hij intussen al 320.000.000 suikerklontjes heeft geminderd.

 

Maar toch… Maar toch.. iets steekt me hier. En ik zal je zeggen wat. Ik las in een ander artikel dat een woordvoerder zei dat klanten hierom vroegen. Dus nu vraag ik me serieus af of die suikerkoerswijziging nou om onze gezondheid draait, zoals er mooi wordt geframed, óf toch om de sympathie van klanten – en uiteindelijk dus om ordinaire winst. Want, even eerlijk: van bijvoorbeeld sigaretten roken weten we ook dat dat niet zo gezond is (jaja, een understatement). En waar worden deze sigaretten nou pontificaal bij de servicebalie voor in de winkel verkocht? Precies, bij onze Ap.

 

Gisteren werd bekend dat sigaretten nog ongezonder zijn dan we ooit hadden gedacht: de hoeveelheid teer en nicotine is meer dan 20 keer hoger dan op de sigarettenpakjes staat vermeld. Nóg schadelijker dus. Dan we al dachten, dus. Lijkt mij dat er nu echt ingegrepen móet worden. Anders is die suikervermindering voor onze gezondheid een wassen neus, en blijkt Appie toch ‘s lands grootse kruidenier die alleen maar op z’n centjes let.

 

 

Door: Beatrijs Bonarius

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.