Zo weet je of je een verwend nest bent

Doe de check

 

 

Het vlamde en knetterde vrijdag bij Pauw. Isa Hoes was te gast. Met Merlijn, haar zoon. Merlijn heeft wat filmpjes gemaakt en dus mocht Merlijn daarover komen vertellen. Merlijn had na de middelbare school een tussenperiode nodig gehad. Een jaar of drie. Merlijn had in New York gewoond. Beetje gelummeld, beetje geblowd. En toen Jeroen en Freek de Jonge (die ook aanwezig was) daar iets van vonden, werd Isa een beetje boos.

 

Laat ik zeggen dat ik Isa best begrijp. Een beetje. Je houdt van je kind. Hij heeft een moeilijke jeugd gehad. Zijn vader benam zichzelf het leven. Hij leeft niet helemaal in de anonimiteit. Al zou je dat laatste weg kunnen strepen want blijkbaar verkiest hij ook het publieke oog. Daar ga ik gevoeglijk vanuit omdat hij filmpjes maakt en bij Pauw aanschuift.

 

In HP de Tijd staat een reportage over verwende kinderen. En kinderen die kind blijven. Merlijn is geen uitzondering. Jongeren wonen langer thuis omdat de studiefinanciering is teruggeschroefd en omdat kamers krankzinnig kostbaar zijn geworden. Bovendien zijn ouders van nu een stuk leuker dan die van een halve eeuw geleden (ik roffel nu even op mijn borst) en kunnen we dankzij smartphones en laptops lekker zelf kijken wat we willen en waar we willen en hoef je niet met je ouders naar, gaahaap, Een Vandaag of Bed and Breakfast (wat stiekem wel mijn lievelings is) te kijken. Toch moet je natuurlijk geen watje worden. Daarom voor iedereen tussen de 19 en de pak ‘m beet 27 de verwendheidstest.

 

 

1.     Woon je bij je ouders?

Kan best. Ik snap het. Maar betaal alsjeblieft een bijdrage. Al is het 200 €. Dat is wel zo netjes en geloof me, anders wordt het een heel hard gelag als je straks echt op jezelf gaat wonen.

 

2.     Eet je of kook je?

Vraag je wat er vanavond op het menu staat of help je in het huishouden? Misschien leuk als je een vaste avond verzorgt en kookt voor iedereen. En ja, dan betaal je de boodschappen ook zelf.

 

3.     Heb je een baantje?

Ja toch? Ja toch? Zelfs als je studeert, hè. Liefst in de horeca. Blaren op je enkels en zweet in je schoenen. Dan leer je wat aanpakken is. Je haalt er je neus niet voor op, hè? Zelfs niet voor McDonalds. Oh ja, als je oppast op buurkinderen, doe dan alsjeblieft net even iets meer dan alleen maar aanwezig zijn. Maak het verschil. Vouw een was op, leeg de vaatwasser. Zit je daar een beetje voor zes euro per uur chips te vreten en cola te drinken? En dan moet die arme moeder als ze laat, en een beetje beschonken thuis komt zeker ook nog jouw troep opruimen? Dat is echt het summum van spoiled.

 

4.     Zeg jij af via whatsapp?

Ook zoiets van de nieuwe generatie. Afzeggen per whatsapp. Zonder per se een ontzettend plausibele verklaring. Ik kan toch niet, sorry. Sorry. En oh ja, je laat je ouders toch wel weten als je ergens anders slaapt? Het is geen hotel hè.

 

Kijk nu hebben jullie misschien je lieve ouders die bijspringen, je was draaien, je boetes betalen en je wekker voor je zitten. Maar daar ga je het niet ver mee schoppen in het leven, en als je later net zo’n lekker huis wilt hebben als je ouders, zal je toch die handjes moeten laten wapperen. En niet alleen om de walm van je joint uit je ogen te krijgen.

 

Door : Pleuntje van der Horst