We got him!

Jos B is opgepakt. Loeisnel!

 

 

Ladies and gentlemen, we got him! Ik kan me die woorden uit 2003 nog zo goed herinneren.

 

Voorpaginanieuws. Overal. Met alleen de foto van Sadam Hoessein en deze tekst. De prooi was binnen.

 

En datzelfde gevoel overheerst nu ook: ‘We hebben hem, de gezochte verdachte’. Want iemand vinden die niet gevonden wil worden, en ergens in een buitenland schuilt, dat is zoeken naar een speld in een hooiberg.

 

Ja, in de stad heb je als voortvluchtige leek zó een foutje gemaakt: snel pinnen, toch nog even een familielid willen zien, stiekem gefilmd worden door een van die camera’s bij de supermarkt. Maar met deze bushcrafter (ik kende dat woord nog niet. Zal dat het woord van 2018 worden?) kon die zoekperiode nog wel eens heel lang duren. Want die is erop getraind te overleven in de natuur. Kan zelf zijn drinkwater maken, eetbare planten vinden en bereiden, goede schuilplekken bouwen. Daarnaast had B zijn laptop achtergelaten, zijn mail niet meer gecheckt, en geen mobiele telefoon … Hij wist dus dondersgoed waar hij mee bezig was. Met onder de radar blijven.

 

Maar de man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen in 1998, maakte een dure ‘fout’. Hij had namelijk contact met mensen. (Lekkere bushcrafter ben je dan …) Sterker nog, hij sprak zelfs met een Nederlander uit de woongroep in de buurt van zijn Spaanse tentje. En deze man herkende Jos B direct na die internationale oproep.

 

En zo is dus razendsnel, al binnen een week na de oproep, dit sujet gevonden. Opgepakt. In een Spaanse cel gezet. En wordt hij binnenkort uitgeleverd aan Nederland.

 

Waarmee dan ook de tijd aanbreekt voor de familie om antwoorden op vragen te krijgen, althans, zo zei de moeder in een eerste reactie. En dat is inderdaad wat ik hoop.

 

Ik hoop zó voor haar en de hele familie dat Jos zijn mond opendoet. Dat hij ze die antwoorden geeft. Gunt. Hij heeft de familie al te veel ontnomen. Veel te veel.

 

Ps. De Spaanse politie deelt lekker mee in de glorieuze aanhouding; zojuist is er een arrestatiefilmpje verspreid.

 

 

 

 

Door: Beatrijs Bonarius

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.