Wat dénkt deze man wel?!

Beatrijs windt zich flink op.

 

Nee, ik ben niet teleurgesteld, ik ben boos. En dat ben ik niet zo vaak. Maar met deze opmerking maakt deze meneer me euh… razend. Wat denkt-ie wel?!

 

Oké, eerst even uitleg. Jan Latten is een belangrijk man bij het Centraal Bureau voor de Statistiek, de club zo’n beetje alles in Nederland onderzoekt en daar cijfertjes en verwachtingen en adviezen aan hangt voor de overheid, wetenschap en het bedrijfsleven. Hij is er hoofddemograaf, en verantwoordelijk voor de zogenoemde levensverwachtingscijfers. Op basis van die cijfers wordt de AOW-leeftijd mede bepaald. (Nu wordt het interessant, hoor). En meneer Latten werd geïnterviewd omdat hij afscheid van zijn werk nam, hij is 66. En daar ging het mis. Dit zei hij namelijk (ik parafraseer): Omdat vrouwen langer leven dan mannen zou het eerlijk zijn als vrouwen later met pensioen gaan dan mannen.

 

Excuse me?

 

Lees ik dat nou goed? Vindt deze meneer financiële eerlijkheid in het arbeidssysteem zo belangrijk? Wat mooi van hem. Maar laat hem dan een paar dingen niet uit het oog verliezen voordat hij over een later pensioen voor vrouwen begint:

1. vrouwen verdienen gemiddeld nog steeds aantoonbaar minder IN HETZELFDE WERK dan mannen (waardoor ze ook nog ook minder pensioen opbouwen),

 

2. vrouwen bouwen, doordat zij – vaker dan mannen – voor de opvoeding opdraaien (zwangerschap en zo, u weet wel – dat kunnen mannen niet zo goed) een achterstandje op in de bloei van hun carrière, waardoor zij minder blijven verdienen,

 

3. vrouwen lopen vaker aan tegen een glazen plafond.

 

Meneer Latten, hoe eerlijk is dat eigenlijk?

 

Ik las op Twitter een bericht van Joyce Brekelmans (@JoycePants) die zich hier ook lekker over kon opwinden. Een van haar tweets:

 

Bovendien leven vrouwen vooral langer omdat ze beter voor zichzelf zorgen. Mannen leven langer als ze getrouwd zijn en er dus een vrouw voor hen zorgt. Maar of we als straf voor dat stukje maatschappelijke participatie ook nog even ons pensioen jaren uit willen stellen.

 

Ha! Gelijk heeft ze.

 

Maar goed, ik wíl hier eigenlijk helemaal geen man-vrouwding van maken. Ik wil – net als Jan Latten – dat het eerlijk eraan toegaat. Op basis van solidariteit. Maar dat is niet, ik herhaal niet, zoals de heer Latten dat inkleedt. 

 

Zelf gaat hij nu met pensioen. Op z’n 66ste. Wanneer ik dat over een jaartje of twintig word (deo volente), zal ik sowieso nog een paar jaar moeten doorwerken.

 

Door: Beatrijs Bonarius

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.