Waarom iedere vrouw goed naar haar eigen borsten moet kijken

Eén op de zeven vrouwen in Nederland krijgt in haar leven te maken met borstkanker. Jaarlijks komen er 17.000 nieuwe patiënten bij. 

 

Nu stellen experts dat goed kijken naar je borsten kan helpen om er op tijd bij te zijn.

 

En dat terwijl we altijd aangeleerd krijgen dat we moeten voelen aan onze borsten. In een vroeg stadium van de ziekte kun je veel symptomen herkennen door goed naar je borsten te kijken, in plaats van te voelen. Marjolein de Jong, oncologisch chirurg: ‘Kijken is het nieuwe voelen. Veel waarschuwingssignalen kun je namelijk wél zien, maar niet voelen.’ Vroege herkenning is cruciaal voor het herstel. Zo weten veel vrouwen dat ze altijd moeten letten op gekke bobbeltjes en dat een knobbeltje reden is voor paniek. Maar ook kuiltjes in je borsten kunnen duiden op borstkanker, om maar iets te noemen. Dat weten veel minder vrouwen.  

 

Andere signalen dat er iets mis is zijn bijvoorbeeld dat je borsten een rode gloed krijgen en warm zijn of een oranje gloed of vlekjes krijgen. Dit kun je goed in de spiegel zien bij jezelf. Ook als je plotseling aderen ziet lopen en je die aderen ziet groeien, kan er iets aan de hand zijn. Als er vocht uit je tepel komt of je tepel wat indeukt, kan het ook mis zijn. Als een van je borsten een heel andere vorm aanneemt, indeukt, groter wordt, gekke vormen krijgt – ga dan meteen langs je huisarts. 

 

 

En sta af en toe eens goed bloot voor je spiegel om alles na te lopen. Het kan zoveel schelen. Marjolein: ‘Door te kijken en te weten op welke veranderingen je moet letten, kan het aantal sterftegevallen door borstkanker drastisch gereduceerd worden. Het is onze missie dat vrouwen en mannen weten op welke twaalf veranderingen ze moeten letten, en niet alleen op het knobbeltje’.

 

Door: Redactie Franska.nl