Waarom de één sneller bruin wordt dan de ander

Het is niet eerlijk; zit je een uurtje samen met een vriendin in de tuin, is zíj daarna heerlijk bruin gekleurd. Terwijl jouw melkflessen nog gewoon heel erg wit zijn.

 

Hoe kan het toch dat de één veel sneller bruin wordt dan de ander? Want als je naast elkaar zit, dan pak je toch evenveel zon mee? Het is onderzocht. En wat blijkt? Het is genetisch bepaald. De snelheid waarmee iemand bruiner kleurt, hangt af van hoe snel er pigment wordt aangemaakt in je huid. Daar kun je niets aan doen, dat is aangeboren. Dus waarschijnlijk word je bijna altijd éven snel bruin als je vader of moeder.

 

Er is wel meer aan de hand. Als je vaker in de zon ligt dan word je ook sneller bruin. Je bouwt je pigment op die manier namelijk op. Ook maakt de hoeveelheid caroteen in de huid uit. Dit zorgt voor de oranje en ook wel gekleurde gloed op je gezicht. Daar kun je gelukkig wél wat aan doen: drink een lekker wortelsapje of eet een zakje wortels elke dag. Je zult al gauw verschil zien.

 

Hoe dan ook: smeer je altijd in met zonnebrandcrème als je de zon in duikt. Zo bescherm je namelijk je huid goed. En heb je nog een flesje staan van vorig jaar zomer? Let dan even op. Want er zit wel degelijk een houdbaarheidsdatum aan zonnebrandcrème. Als je het spul gebruikt nadat de datum is verstreken, dan werkt het niet meer goed en kun je alsnog erg verbranden. 

 

Een flesje zonnebrandcrème, met welke factor dan ook, is ongeveer één jaar houdbaar. Als je het hebt opgeborgen op een droge plek en de fles altijd goed dicht hebt gelaten, dan kun je het dus een zomertje later nog wel uit de kast pakken. De factor daalt wel altijd een beetje naarmate de tijd verstrijkt. Dus als je factor 50 hebt gekocht, dan is deze een jaar later ongeveer nog factor 40.

 

 

Wat vooral belangrijk is voor de houdbaarheid, is dat het niet te warm is geworden. Als je de fles in de volle zon laat liggen of bijvoorbeeld in de auto laat liggen waar het zomers snikheet wordt, dan is de kans aanwezig dat het niet meer goed werkt. Kijk dus altijd eventjes waar je fles is geweest. En koop gewoon om de zoveel tijd wat nieuw spul: dat is elke cent waard. Want een verbrande huid, brr… 

 

Geniet lekker, van het mooie lenteweer!

 

Door redactie Franska.nl