Veel te druk!

Oké, eerlijk? Hoe vaak ben jij al in de Keukenhof geweest?

 

Ik dus nog nooit. En ik moet zeggen – hoewel ik behoorlijk veel van bloemen hou (hint, schat!) – dat ik er geen behoefte aan heb. Dat ik laatst dácht dat ik eens in mijn leven in Giethoorn geweest moest zijn, was namelijk ook al geen fantastische beslissing. Wat. Een. Drukte. Mensen die er wonen, leven in een kijkdoos. En in die grachten was het filevaren, met toeristen die soms niet eens weten wat de voor- of achterkant van een boot is. Ik zweer je dat ik een paar mensen zag die met de achtersteven aan de verkeerde kant vooruit proberen te komen. Mooi plaatsje verder, hoor, dat Giethoorn.

 

Het is dus druk op toeristische plekken. En Amsterdam profiteert daar beheurlijk van. En lijdt er eveneens onder. En, zo werd dus door een slimme marketeer gedacht: als Amsterdam zo’n trekker is, en het miljoenenbezoek verdeeld moet worden om niet té veel overlast te veroorzaken, dan nóemen we al die andere plekken gewoon naar Amsterdam. Dus ontstond Amsterdam Area. Een toeristische kaart kwam met klinkende namen als Amsterdam Beach (Zandvoort), Flowers of Amsterdam (Keukenhof), en zelfs Amsterdam Castle (Muiderslot). Echt!

 

En het werkt. Blijkbaar. Want, zo werd vandaag bekend, het toerisme in Nederland groeit als nooit tevoren.

 

Mooi voor iedereen in de toeristenbranche en de horeca. Dus heb ik een topidee. Als je die lijn van Amsterdam Area even doortrekt, kunnen we heel Nederland meteen aantrekkelijker voor toeristen maken, en de drukte nog meer spreiden. Ten slotte is een uurtje of anderhalf rijden níks voor een beetje toerist. Laten we Nijmegen dan Oldest Amsterdam noemen, de Veluwe: Amsterdam Wild Park, het IJsselmeer: Amsterdam Big Lake en vooruit, Rotterdam: Amsterdam Architectonic Zone. Benieuwd wat die 010’ers daar van vinden…

 

 

 

Een beetje lefgozer gaat naar Amsterdam Shaking Grounds (Groningen… Ooh, maak er maar grappen over!) en lekker eten doe je in Amsterdam Burgundy (Maastricht). Amsterdam Cheese District, Amsterdam Children Dike Mills, Amsterdam Eal Sound Square… zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

 

En als die toeristen dan genieten van al díe plekken, kan ík eindelijk eens bloempjes plukken in de Keukenhof. Ik bedoel, Amsterdam Flower Strip.

 

 

Door: Beatrijs Bonarius

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.