Oppassen geblazen…

…als je de komende dagen gaat zwemmen. Want het warme weer smaakt niet alleen naar barbecue en terrasjes, maar ook naar strand…

 

Het zal je niet ontgaan zijn, maar oelala : het wordt prachtig weer in Nederland. De komende dagen kan het wel zo’n 28 graden worden. 

 

Vanwege de plotse hitte willen mensen uiteraard graag afkoelen in het water. Maar daar wordt nu voor gewaarschuwd. Volgens de Reddingsbrigade Nederland kunnen we beter alleen eventjes in het water plonzen waar er toezicht is. Wel zo veilig. En dat is niet alles, want ook wordt er gezegd dat je beter niet met je hoofd onder water kan duikelen. Dit is omdat er altijd nog een kans is op onderkoeling. Het zeewater is namelijk echt nog erg koud, en als je gaat zwemmen nadat je in de zon hebt liggen bakken, dan ben je zo warm dat je dat niet echt doorhebt. Daarom lijkt het misschien stoer en uitdagend, maar het is allesbehalve een slim plan.

 

Vandaag wordt het overigens naar verwachting de eerste zomerse dag van 2018. Het was vanochtend al een graad of dertien, maar het kan vanmiddag plaatselijk zelfs 26 graden worden. En ja, boven de 25 graden, dat is een officiële zomerse dag. De warmte houdt ook even aan: morgen kan het zelfs 28 graden worden. Ook vrijdag en in het hele weekend blijven de temperaturen lekker zomers en kunnen we gewoon lekker in de tuin eten. Omdat er weinig bewolking aanwezig is, is het ook zeer fijn strandweer. Dat is best opvallend. Normaal gesproken liggen de temperaturen rond de 14 of 15 graden in deze tijd van het jaar. Als het donderdag inderdaad 28 graden wordt, dan zou dat een heus dagrecord betekenen. Nog nooit eerder is het op 19 april namelijk zó warm geworden. Trek die badpakken maar uit de kast dus, want het kan écht. Of had je dat al gedaan?

 

 

Nog één dingetje: smeer je goed in. Hoe gezellig die gele rakker ook is na maanden van grijs en kou, de zon is verraderlijk fel. Ook al denk je dat je huid het niet nodig heeft zo in die milde lentezon: niet is minder waar. Juist omdat je huid nog weinig zonlicht gewend is in april, kun je je beter heel goed insmeren met een hoge beschermingsfactor. 

 

En oh ja, geniet er lekker van. Want wauw, wat heeft die winter lang geduurd. Waar liggen die slippers ook alweer? 

 

 

Door: Redactie Franska.nl