La Donna wordt zestig

Leeftijd is nooit een issue geweest voor Queen of Pop Madonna. En verjaren schijnt ze dan ook allesbehalve met taart en slingers te doen.

 

 

Zestig wordt ze vandaag! En dat viert de rebelse poplegende met een nieuw album en een nieuwe look. Dat nieuwe album, daaraan sleutelt ze met een jaloersmakend perfectionisme in haar achttiende-eeuwse paleis in haar woonplaats Lissabon. Want dat is waar ze neerstreek toen haar geadopteerde zoon bij de jeugdopleiding van Benfica ging voetballen. Die nieuwe look, die is misschien wel de perfecte mix van regaal, adellijk en rooms, Venetiaans en Spaans/Portugees; wat mij betreft in ieder geval even remarquabel als altijd.

 

Leeftijd is voor haar nooit een issue geweest en verjaren schijnt ze dan ook allesbehalve met taart en slingers te doen. Maar voor iemand die zegt van leeftijd geen ding van te maken, ziet ze er opmerkelijk goed geconserveerd uit en goeie genen heeft ze ook. Onvermoeibaar en onverschrokken als altijd laat ze zich aan de menopauze niets gelegen liggen en blijft ze haar eigen ding doen. No guts no glory zal het zijn. En als het moet een tandje bijzetten en gewoon éven doorbijten. Want om nou te zeggen dat het haar altijd alleen maar meezat…

 

Ze verloor op jonge leeftijd haar moeder, had hommeles met haar stiefmoeder, hommeles met de nonnen op school, is straatarm begonnen in New York en lastiggevallen door akelige kerels. Maar de aanhouder wint. Haar zegetocht begint in 1985 met Like a Virgin, het album waarin ze seks verwoordt zoals niemand dat ooit eerder durfde. Want ja, choqueren, dat is nu eenmaal Madonna’s middle name. Na Like a Virgin volgt Like a Prayer, het album dat de Paus zowat hartfalen bezorgde en wat meteen ook haar bestverkochte album was met naar schatting vijftienmiljoen exemplaren. Ere wie ere toekomt.

 

Privé is ze eveneens niet vies van wat afwisseling. Aan één huwelijk of alleen maar mannen had ze niet genoeg en meerdere kinderen zijn er ook, zowel biologisch als geadopteerd. En wat je ook van haar vindt, om haar heen kun je niet. In 2008 benoemde Billboard haar tot de succesvolste soloartiest aller tijden in de Top 100 All time Artists en nú al gaat ze de boeken in als meest invloedrijke vrouwelijke artiest ooit.

 

Wat mij betreft een vette felicitatie waard. Ik mag haar wel. Niet bang om heilige huisjes omver te schoppen, niet bang om haar nek uit te steken en daarbij ook nog eens heerlijk om naar te kijken en prima om naar te luisteren.

 

You go girl!

 Dit is Madonna:

 • Madonna Louise Veronica Ciccone werd op 16 augustus 1958 geboren in Bay City (Michigan)
 • Vader is van Italiaanse, moeder van Frans-Canadese afkomst
 • Op school was zij de beste danseres van allemaal
 • Eind zeventiger jaren besluit ze haar danscarrière aan de wilgen te hangen en verder te gaan als zangeres
 • Ze maakte 13 studio-albums
 • 5 Live-albums
 • 6 verzamel-albums
 • 3 soundtrack-albums
 • 34 albums met beperkte oplage
 • Ruim 300 miljoen verkochte albums tot nu toe
 • En vandaag mogen we haar feliciteren met haar zestigste verjaardag!

 

Door: Brigitte Bormans

 

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.