Het moet allemaal niet gekker worden

Die Beyonce en Jay-Z zijn helemaal betoeterd en besuikerd

 

Ik zag mijn vriendin vanochtend. Na onze yogales drinken we altijd snel een kopje koffie. Ze moest even iets kwijt. Want het was toch van de bespottelijke. Haar dochter was naar een concert geweest. Van Beyonce. En haar man Jay-Z. Nu schijnen die twee er de laatste jaren een nogal turbulent liefdesleven op na te houden, maar ze kwamen weer hand in hand het podium op.

 

Ik volg het tweetal niet op de voet. Jullie vast ook niet, maar het zijn supersterren. Zij heeft geloof ik 115 miljoen volgers op haar sociale media. Dat is nogal wat. Hem vind ik minder. Hij heeft haar dus ook bedrogen. Daarover heeft zij dan weer gezongen. En toen bood hij zijn excuses aan, in een liedje. Nou ja liedje, liedje. Het is gekuch in een microfoon, maar het is ritmisch dus laat ik het voor het gemak een liedje noemen.

 

Oh ja, ze hebben ook nog een eigen muziekstreamstation, een soort Spotify, dat Tidal heet en waar ze al hun muziek als eerste op laten horen. Moet je voor betalen natuurlijk. Laatst kwam Jay Z slecht in het nieuws omdat bleek dat die Tidal-cijfers ontzettend gemanipuleerd zijn. Ze doen alsof mensen 23 uur per dag naar hun albums luisteren en dat, dat is natuurlijk niet waar. Afijn.

 

Nog niet zo lang geleden namen ze een videoclip op in het Louvre. Stonden ze daar voor de Mona Lisa, Het vlot van Medusa en de Delacroix’tjes. Beetje opruiende bewegingen maken en door elkaar heen praten. Ik chargeer. Ik ben te oud hiervoor. Begrijp ik best. Want die Beyonce heeft een stem als 100 nachtegaaltjes en ze is beeldschoon en een best mens, dat geloof ik heus. En als zij hun podia gebruiken als relatietherapie en wie weet daar 115 miljoen mensen mee helpen, wie ben ik om daar iets van te zeggen? Alsof ze überhaupt luistert.

 

 

Maar nu hoorde ik dit. Van mijn vriendin dus. Haar dochter was naar het concert geweest van Bey en Jay, zoals ze liefdevol worden genoemd. Kostte dat? wilde ik weten. Mijn vriendin verslikte zich bijkans in haar koffie. 175 euro per kaartje. Honderdvijfenzeventig euro. HONDERDVIJFENZEVENTIG euro. En dan had je nog geen slokje cola genuttigd. En geen treinkaartje gekocht. Bij elkaar waren haar dochter en haar vriendin 425 euro kwijt geweest. Op een slordige dinsdagavond in juni.

 

Nu houd ik van rekenen dus ik pakte mijn kladblok erbij. In de Arena passen 54.000 mensen. Laten we voor het gemak zeggen dat er die avond 50.000 mensen waren. 50.000 maal 175 maakt 8 miljoen 875 duizend euro. Dat wordt er binnen geharkt op een avond. Nou maken ze ook kosten, dus laat ik er even 3 miljoen 875 duizend euro van aftrekken, dan houd het echtpaar 5 miljoen euro over. Op een slordige dinsdagavond in juni dus.

 

De tour van Beyonce en Jay-Z beslaat veertig concerten. Veertig maal vijf maakt tweehonderd. Tweehonderd miljoen dollar glijdt zo in hun toch al rijk gevulde zakjes. Ik hoop toch zo dat ze er iets van aan een goed doel geven.

 

Door: Pleuntje van der Horst