Hollandse stresskippen

Zelfs als we op vakantie gaan kunnen we niet ontspannen…

 

Hoe ontspannen voel jij je de dag voor vertrek op die langverwachte zomervakantie? Maandenlang kijk je ernaar uit. Lekker met je mooie zonnebril en nieuwe zomerjurkje op het terras met een ijskoud drankje in een vreemd land. Misschien wel aan het strand, in de bergen, op die leuke camping aan het meer, of in die culturele wereldstad. Wat ga je meenemen? Welke activiteiten staan er op het programma? Wat wil je écht niet missen? Maanden van plannen en ernaar uitkijken. En dan is het ein-de-lijk zover en sta je als stress-kip-zonder-kop heen en weer te rennen.

 

Paspoort? Check. Koffer? Check. Tandenborstel? Oh shit. Vergeten. Waar is dat handige toilettasje van me nou? Manlief komt pas laat thuis… Zal ik zijn koffer dan ook maar meteen doen? Shit, ik moet al die films en apps nog op mijn tablet downloaden zodat de kinderen zich zoet houden tijdens de autorit. Hoeveel uur zit er nog in deze dag? Zeven maar. Dat is niet genoeg. Stressssssss!

 

Herkenbaar? Vast. Want uit onderzoek van Nationale Nederlanden  onder meer dan duizend Nederlanders blijkt dat de helft van de Nederlanders niet relaxed op vakantie gaat. Vrouwen hebben hier trouwens het meest last van. Vooral als ze een gezin met jonge kinderen hebben. Wat voor de meeste stress zorgt? Koffers inpakken en je huis veilig en schoon achterlaten. Het irritante? Voorbereid zijn helpt niks. Zo blijkt namelijk dat last-minute-inpakkers minder stress hebben dan degenen die al ver van tevoren beginnen. Hum.

 

Daarnaast kunnen we ons werk niet met rust laten en werkt ruim 40% van de Nederlanders tijdens hun vakantie. En hier zijn onze partners niet bepaald blij mee. Zo geeft slechts 2% aan dat ze hier geen moeite mee hebben. Oh, oh…

 

 

Alle bovenstaande statistieken komen écht op mij neer. Ik ben de grootste stresskip in de wereld als het om reizen gaat. En over drie weken is het voor mij weer zover. Lekker een week naar de Britse kust met AirBnB’s in de natuur. Zonder bereik. Dus die mobiel en laptop van me, die gaan offline. Geen werk. Geen contact met de buitenwereld. Maar alleen een lekker wijntje, kampvuur, de zee op de achtergrond en een heerlijk boek. Dat klinkt als de ultieme manier om te ontspannen. En ik kan nu al niet wachten.

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in het Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam