Dit maakt een kampioen groter dan zichzelf!

Vijfenvijftig uur en 163 kilometer heeft Maarten van der Weijden gezwommen, geploeterd, geknokt. Hij ging vet voorbij het gaatje en bijna tot Dokkum.

 

Hij won genoeg prijzen en medailles om een kast mee te vullen. Maarten van der Weijden is een topper en toppers houden er nu eenmaal van om zichzelf te overwinnen en, koste wat het kost, tot het gaatje te gaan. In 2001, hij is dan pas twintig jaar, wordt hij uitgedaagd om de strijd met de natuur aan te gaan. Want die flikt hem een naar kunstje: hij wordt gediagnosticeerd met acute lymfatische leukemie. Dat deze strijd net dat tandje extra vergt, daar zit Maarten niet mee. Vastbesloten om te winnen, verslaat hij de natuur. Om vervolgens, in 2008, alsof het allemaal nog niet genoeg is geweest, ook nog eens goud te winnen op de Olympische Spelen in Beijing.

 

Dat hij zelf het geluk had dat de behandeling  tegen kanker aansloeg is één ding, maar als het aan hem ligt zijn er voortaan helemaal geen verliezers meer. Meer geld voor onderzoek, dat is wat er nodig is en daarmee is zijn volgende doel klip en klaar. Binnen no time is er de Maarten van der Weijden Stichting die zich er sterk voor maakt zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek tegen kanker. Bijvoorbeeld door in 2017 eerst 24 uur achter elkaar te zwemmen, daarna van Amsterdam naar Rotterdam te crawlen en dan – waar begin je aan? –  een dubbele kanaaloversteek te doen. Dat wil zeggen van Dover naar Calais en weer terug, waarbij gewoon rechtdoor zwemmen er door de sterke stroming niet bij is en Maarten er op de heenweg 18 kilometer aan vast moet plakken. Maar goed, hij is per slot van rekening een topper en toppers houden er nu eenmaal van zichzelf te overwinnen en tot het gaatje te gaan.

 

Gisteren sleepte onze Nederlandse-, Wereld- en Olympisch kampioen misschien wel zijn mooiste prijs ooit in de wacht. Tweeënhalf miljoen euro zwom hij bij elkaar! Helemaal in zijn eentje, omdat de natuur hem toch weer even dwars moest zitten met een E-Colibacterie, die iedereen die de Elfstedenzwemtocht tegen kanker zo graag met Maarten mee had willen zwemmen, aan de wal gekluisterd hield. Mooi dat hij het ‘m weer eens flikte! Tweeënhalf miljoen euro in vijfenvijftig uur en 163 kilometer. Hij ging vet voorbij het gaatje en bijna tot Dokkum. Want ja, je bent een topper of je bent het niet.

 

GEFELICITEERD MAARTEN!

 

Door: Brigitte Bormans

 

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.