Dit gun je niemand

Want elke vrouw moet toch kunnen genieten van deze heerlijkheid…

 

 

Wij vrouwen zijn er dol op: wijn. Hier op de redactie hoeft maar één iemand het woord te roepen op de vrijdagmiddag en de borrel is weer begonnen. De flessen Pinot Grigio worden ontkurkt en de bitterballen worden bij het café op de hoek uit de frituur gevist. Mijn weekend kan niet beter beginnen.

 

Maar nou blijkt dat niet iedereen van deze heerlijkheid kan genieten. Sterker nog, een kleine groep mensen heeft last van een ware fobie. Ja, een fobie voor wijn, het bestaat. Ik heb al aardig wat merkwaardige fobieën voorbij horen komen, zoals voor pindakaas, maar deze spant wat mij betreft de kroon. Bang voor wijn? Hoe dan?

 

Deze fobie heeft ook een naam, oenofobie, en is erkend als een echte ziekte. Slechts een heel klein groepje mensen heeft hier last van (gelukkig). Zodra deze mensen wijn waarnemen, worden ze angstig. De alarmbellen gaan rinkelen. Hartkloppingen, zweethandjes, kortademigheid. Mocht er toevallig, onbewust, een slokje wijn ingenomen worden, dan moet die er zo snel mogelijk weer uit. 

 

Ik kan het me echt niet voorstellen. Die arme, arme mensen… Ik kan alleen maar voordelen bedenken die wijn met zich meebrengt (oké, een kater is minder). Twee glazen wijn per dag is bijvoorbeeld goed voor je hart- en bloedvaten en tegen je verkoudheid. En laten we nou net allemaal dat verkoudheidje van deze tijd van het jaar willen voorkomen.

 

(En ja, ik weet dat de meningen hier verdeeld over zijn, en dat er tal van onderzoeken naar gedaan zijn met elk een andere uitkomst, maar ik ga uit van het positieve effect.)

 

 

wijntjes vanaf boven gefotografeerd in zonlicht
 

Dus proost! op het feit dat wij geen last hebben van deze nare fobie.

Door: Jasmijn Binnerts

Jasmijn komt uit Den Haag maar heeft stiekem ook een liefde ontwikkeld voor het bruisende Amsterdam. Deze nog jonge Media, Informatie en Communicatie studente heeft een passie voor schrijven. Verder houdt ze van reizen, shoppen, fotografie en eten. Ook kan ze een heerlijk koffietje voor je maken als barista. 


Afbeelding van Jasmijn Binnerts