De verborgen parel

Friesland staat in de top 3 beste bestemmingen volgens Lonely Planet. En wij snappen wel waarom…

 

De Friezen wisten het natuurlijk al lang, maar Friesland behoort tot de top 3 beste bestemmingen van Europa. En dat staat niet in een of andere simpele reisgids. Dat staat in de toch wel wereldbekende Lonely Planet. Friesland kan in de komende tijd wat meer toerisme verwachten dus. Volgende tripje misschien dus toch maar naar Friesland gaan?

 

Om het allemaal wat makkelijker voor je te maken hebben we alvast de leukste bezienswaardigheden op een rijtje gezet. Alvast bedankt.

 

 

 

Leeuwarden

Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland. Natuurlijk kan je deze niet overslaan als je van plan bent de verborgen parel te bezoeken. Een prachtige stad waar je kan genieten van de gezellige terrasjes, de prachtige winkels, historische musea en natuurlijk de vriendelijke Friezen. Daarnaast is Leeuwarden ook dit jaar benoemd tot Culturele Hoofdstad van Europa. Nou, genoeg reden om deze op je lijstje te zetten dus.

 

 

Kijken hoe de #luchtballonnen worden klaar gemaakt bij het #ballonnenfestijn in #klarenbeek

Een bericht gedeeld door Laatste Vlucht (@laatstevlucht) op

 

Ballonnenfestijn

In het plaatsje Joure oftwel ‘Balloon City’ gaan er elk jaar op het ballonnenfestijn ongeveer 35 luchtballonnen de lucht in. Er is op die dag veel gezelligheid te vinden aan de Nutsbaan. Vaak doen er ook buitenlandse luchtballonnen mee om hun land tijdens dit evenement te vertegenwoordigen. Best leuk om een keer meegemaakt te hebben. Denk je niet?

 
 

#seal #Texel #zeehond

Een bericht gedeeld door Yan Song (@syan007) op

 

Waddeneilanden

Als we aan Friesland denken, denken we natuurlijk ook gelijk aan de Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog. Op het grootste eiland Texel zijn er genoeg leuke bezienswaardigheden. Zo vindt je er het Luchtvaart & Oorlogsmuseum, zeehondenopvangcentrum Ecomare, de vuurtoren Eierland en Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora.

 

 

Nationale park op Schiermonnikhoog

Friesland heeft in totaal vier nationale parken, waarvan de grootste te vinden is op het Waddeneiland Schiermonnikoog. Bijna het hele eiland behoort tot het nationale park. Er worden daar regelmatig zeehonden en veel verschillende vogels gespot.

 

 

Sneek

Sneek is een bruisende watersportstad. Maar daarnaast heeft het nog veel meer te bieden. Het hele jaar door zijn er evenementen voor jong en oud. Zoals muziekoptredens op de Markstraat, de 4mijl van Sneek, Springkussen Elfstedentocht en Cultuur Festival Ut Sneek. Het is ook één van die oude steden waar je gezellig kunt shoppen. Een stadswandeling start bij het Fries Scheepvaartmuseum en VVV aan het Kleinzand. Wandel langs de mooie gevels aan de grachten en langs de monumenten zoals het stadhuis met zijn Rococo-gevel en de Waterpoort. Of verken de stad met de grachtenrondvaart, elektrische sloep of per fiets.

 

 

Знаете ли вы? На прошлой неделе были экстремальные холодные температуры. Забег на коньках Elfstedentocht (переводится как Тур одиннадцати городов) — нерегулярный конькобежный ультрамарафон на дистанции около 200 км, проходящий во Фрисландии (Нидерланды). Маршрут соревнования кольцевой, начало и конец дистанции — город Леуварден. Марафон, дистанция которого проходит по рекам, каналам и прудам Фрисландии, проводится с 1890 года и носит официальный статус с 1909 года. За 130 лет своего существования он проводился лишь 16 раз, а последний раз был аж в 1997 году. Основная проблема его проведения – нужен лёд на всех каналах на всём протяжении трассы. В этом году уникально холодно, поэтому были активные надежды на то, что он состоится. Ждём-с.. #Elfstedentocht #toerthocht #koud #iceskating #elfstedentocht#winter #ice #ijs #freezing#winterinnederland #nederland #toertocht #schaats #fryslanboppe #friesbloed

Een bericht gedeeld door Paul van Bike (@paul_van_bike) op

 

Elfstedentocht.

Wat is Friesland nou zonder de elfstedentocht. Deze mogen we natuurlijk niet vergeten. Maarja, dan moet je uiteraard wel in de winter langsgaan. Nog even wachten dus. Maar als het tegen die tijd weer goed vriest begint het weer. De schaatsliefhebbers mogen dan eindelijk weer hun schaatsen aantrekken en een route van 155 kilometer schaatsen. Best pittig. Zullen ze het halen of toch niet? Spannend! Ook best leuk als je deze van je lijstje af kan vinken.

 

 

Nou, hopelijk hebben we je met deze informatie een beetje verder kunnen helpen. En als je het helemaal goed wilt doen, bak je deze overheerlijke koekjes nog voor onderweg. En lees je dit artikel om je helemaal om te toveren naar het Fries. Bêst genôch? Heb je er nog niet genoeg van? Dan staat er in dit artikel nog een paar leuke adresjes van het verborgen pareltje Friesland.

 

 

Door Danique ten Boer