Te veel iPad, te weinig buiten.

De helft van de kinderen in Nederland sport te weinig. Maar hoe vaak moeten ze dan wél bewegen?

 

Wie denkt dat alle Nederlandse kinderen aan voldoende beweging komen, heeft het mis. De helft van onze kids tussen de vier en twaalf jaar kwam in 2017 niet eens aan de helft van de aanbevolen hoeveelheid beweging. Dit blijkt uit nieuwe, op z’n zachtst gezegd zorgwekkende cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is voor het eerst dat het CBS dit onderzocht heeft.

 

Volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad moeten kinderen elke dag minimaal een uur matig intensief sporten. Dan moet je denken aan fietsen, wandelen of zwemmen. Het is de bedoeling dat de activiteit moeite kost, maar dat je er nog wel bij kan praten. Drie keer per week moeten daar dan weer bot- en spierversterkende activiteiten bijkomen zoals dansen, krachttraining of springen.

 

Bijna alle kinderen (94 procent) voldoen wel aan de drie keer per week bot- en spierversterkende activiteiten. Verschillen tussen jongens en meisjes zijn er niet en ook niet tussen kinderen in de leeftijdsgroepen van vier tot acht jaar en acht tot twaalf jaar.

 

Maar het zijn eigenlijk de ouders waar we ons het meest zorgen over moeten maken. Volgens de richtlijnen moeten mensen vanaf achttien jaar minstens 150 minuten per week matig intensieve inspanningen verrichten en minstens twee keer per week borst- en spierversterkende activiteiten doen. Maar slechts 77 procent van de ouders in het onderzoek voldeed aan deze richtlijnen, tegenover 99 procent van de kinderen.

 

Daarnaast geven ouders ook vaak het verkeerde voorbeeld aan kinderen. Ze brengen ze regelmatig naar school met de auto, geven ze een iPad of zelfs een smartphone. ”Kinderen zien niets anders”, verklaart socioloog Tanja Traag van het CBS. ”Vroeger had je Nederland één, twee en drie en de Belg, nu is er 24 uur per dag Nickelodeon en Netflix.” Dit maakt het ook erg lastig voor de kinderen om het scherm weg te leggen en naar buiten te gaan.

 

Nou, als we met z’n allen af en toe even de tijd nemen om voor onszelf te zorgen en te bewegen, komen we zeker al een heel eind. En daarna gewoon weer lekker op de bank een filmpje kijken hoor. Een beetje jezelf verwennen hoort er uiteraard ook gewoon bij. ;-)

 

Door: Danique ten Boer