Nog nooit op date geweest?!

Misschien is dit een generatiedingetje. Eigenlijk weet ik dat wel zeker. 

 

Je kan ie-der-een van mijn leeftijd vragen of ze ooit een date hebben gehad en bijna honderd procent zegt ‘ ja’. Want daten hoort er gewoon bij. Of dat nou simpelweg een drankje op het terras is met een vriend waar je opeens heel anders naar kijkt (heb ik weleens meegemaakt), of dat je echt via een datingsite of app iemand aan de haak hebt geslagen die je wel wat beter wil leren kennen (dit nou weer niet). Zonder te daten kun je er toch niet achterkomen of je de juiste man gevonden hebt? Denk ik dan. Je moet passen, proberen, fouten maken, opnieuw beginnen, tot je jouw prins charming gevonden hebt.

 

Maar nu blijkt uit onderzoek van de Nederlandse 50-plus datingsite ‘Ourtime’ dat maar veertig procent van de ondervraagden nooit op een date is geweest. Daar schrok ik wel een beetje van. Hoe kan dat? Op mijn dertiende had ik al mijn allereerste ‘date’ (naar Pirates of the Carribean en ik durfde hem niet aan te kijken of een hand vast te houden, maar het was toch wel écht een date met popcorn, cola en zweethandjes). Vijftig jaar lang zónder date? Ik vind het lastig voor te stellen. 

 

Eigenlijk vind ik het ook wel jammer. En ik denk de date-lozen stiekem ook. Want vierentachtig procent geeft aan dat ze wel echt dolgraag weer verliefd willen worden. Daten is leuk hoor. Plannen wat je aan gaat doen, de kleine vlinders in je buik als je eenmaal onderweg bent, het gezellige gesprek wat je samen kan hebben (dit is natuurlijk niet altijd zo, maar vaak wel).

 

Gelukkig voelen 50-plussers zich steeds comfortabeler bij het idee een online datingsite te proberen. Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat ze online datingsites weleens gebruikt hebben. Meer dan de helft is hier dan ook echt op zoek naar een langere relatie of gewoon een fijne vriendschap.

 

Ik zou zeggen, ben je echt op zoek naar ware liefde? Ga eens lekker op een date. Ja, het is spannend. En nee, het is heus niet altijd even leuk. Maar wat dan nog: je staat weer open voor liefde en dates leveren ook altijd hele leuke en grappige verhalen op. Ook al wordt het geen romantisch iets, een vriendschap erbij kan altijd. Toch?

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in het Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam