Blijf-van-mijn-lijf-tattoo,

Want als de tijd daar is wil ze ab-so-luut niet gereanimeerd worden!

 

 

Ze wil absoluut niet gereanimeerd worden, mocht er iets met haar gebeuren. En daarom loopt ze al tijden met een wilsverklaring in haar tasje. Maar haar zorg is wie die verklaring leest als het zover is. En of iemand die verklaring überhaupt leest.

 

Maria Jonker wordt in oktober negentig. Haar gezondheid wordt er niet beter op, merkt ze. Haar rug wil niet meer goed meewerken en soms vergeet ze ook dingen. Dus als de tijd daar is, wil ze onder geen beding gereanimeerd worden. Om haar heen ziet ze kennissen in ziekenhuizen en zorgcentra belanden. Maar een tehuis… ze moet er niet aan denken!
Een penning om haar nek, naast die wilsverklaring in haar tasje? Ze heeft er wel over geprakkeseerd. Maar die penning bij de rest van haar sieraden was geen succes. Het stond gewoon niet mooi. En daarom, om er zeker van te zijn dat er geen misverstanden kunnen voorvallen als de tijd daar is, heeft ze een blijf-van-mijn-lijf-tatoeage laten zetten.

 

Net boven haar rechterborst en onder de rand van haar blouse staat in duidelijke taal ‘niet reanimeren’. De tekst wordt alleen zichtbaar als ze op de grond ligt en haar kleding wordt opengetrokken om te reanimeren. Voor de rest zal geen mens haar tatoeage te zien krijgen.Maria zag eenzelfde tattoo bij een kennis. Zo kwam ze er achter dat ‘niet reanimeren’ op het lichaam officieel wordt erkend als schriftelijke wilsbeschikking. Ambulancezorg Nederland heeft dit ook al opgenomen in haar protocol. En juist dat ambulancepersoneel was Maria’s grootste zorg. Artsen in een ziekenhuis kunnen volgens haar misschien nog wel de juiste afweging maken. Maar ambulancepersoneel zit toch al snel in de reanimeer-stand. Om van goedbedoelende voorbijgangers nog maar te zwijgen

 

Want overal hangen tegenwoordig automatische externe defibrillators (aed’s). Volgens de leveranciers zijn er op dit moment door heel Nederland tussen de 100.000 en 150.000 reanimatiesets. De Hartstichting heeft 15.000 geregistreerde aed’s in de publieke ruimte hangen en streeft naar een situatie waarin er op elke locatie binnen zes minuten een reanimatie-set beschikbaar is. Daarvoor moeten er nog 15.000 geregistreerde sets bijkomen.Maar de vraag óf iemand wel gereanimeerd wil worden, stellen die apparaten natuurlijk niet. Dus voor wie zeker niet gereanimeerd wil worden is er nu de blijf-van-mijn-lijf-tattoo. Maria was niet de eerste en ze zal ook zeker niet de laatste zijn geweest. En die behandeling? Volgens Maria was het best goed te doen!

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven. 

Bron: TROUW