Nog een uurtje dan…

Eindelijk een heel legitieme reden om uit te slapen.

 

Van dit nieuws kom ik ‘s ochtends m’n bed wel uit. Of toch niet. Want uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig te kort slapen meer risico lopen op diverse gezondheidsproblemen en daardoor ook een vroegtijdig overlijden riskeren. Dat is zeker niet niks. Door dit slaaptekort te compenseren en af en toe eens uit te slapen zou je deze risico’s kunnen voorkomen. Oftewel, blijf voortaan nog maar een uurtje of zelfs twee in je bed liggen. Want al die problemen willen we uiteraard met alle liefde voorkomen, nietwaar?

 

Onderzoekers hebben zo’n dertien jaar lang gegevens van 38.000 Zweedse volwassenen verzameld. Ze onderzochten van ieder het rook- en eetgedrag, hun gewicht, lichaamsbeweging en natuurlijk het aantal uren dat zij gemiddeld sliepen.

 

Wat bleek… mensen onder de vijfenzestig jaar die dagelijks vijf of minder uren per nacht sliepen, hadden vijfenzestig procent meer kans op vroegtijdig overlijden. Maaaar, wanneer ze in het weekend gewoon lekker in bed bleven liggen en weer acht uur of langer sliepen, dan werd dit risico verminderd.

De onderzoekers vermelden er expliciet bij dat zij niet hebben onderzocht waarom personen die te weinig (of juist te veel) slapen meer kans lijken te hebben op een vroegtijdig overlijden. Het verschilt per persoon, wat onder andere te maken heeft met erfelijkheid.

 

Nou, door dit nieuws voel ik me voortaan niet meer schuldig als ik mij in de ochtend nog even een keertje omdraai. Prima excuus!

 

Door: Danique ten Boer