15 dingen die je nog niet wist over je eigen hond

 

Vandaag speciaal voor alle hondenliefhebbers: 15 pawsome dingen die je waarschijnlijk nog niet wist van je eigen hond.

 

Vandaag speciaal voor alle hondenliefhebbers: 15 pawsome dingen die je waarschijnlijk nog niet wist van je eigen hond.

 

1. Lachen joh
Ja echt, honden lachen, het klinkt misschien raar maar het is daardoor zeker niet minder waar. Zo hebben diergedragsdeskundigen aangetoond dat het hijgen van je hond niet alleen door een flink stuk rennen kan komen maar net zo goed door een goeie slappelachaanval.

 

2. Samen zweten
Zweet je de pan uit op een warme zomerdag? Dan ben je niet de enige met een zweetsnor. Of nou ja, eigenlijk wel, maar zweten doen jullie samen. Want hoewel je hond afkoelt door te hijgen, zitten hun zweetklieren op hun zoolkussentjes onder de pootjes waardoor het zweten dus via de teentjes gaat.

 

3. De neusafdruk van een hond is uniek
Als in: de neusafdruk van je hond is net zo nauwkeurig als een vingerafdruk bij de mens om te kunnen identificeren. Wist je niet hè? Ik ook niet.

 

4. Een sociale snuffel 
Als je hond buiten loopt te snuffelen kan hij of zij precies ruiken welke hond daar eerder was, hoe het met de hond gaat en zelfs wanneer hij er was. Bijzonder toch?

 

5. Kleine Einsteintjes
Heb jij een poedel of een border collie? Dan ben je de troste bezitter van een van de slimste honden ter wereld.

 

6. IQ? Waar? 
Dwarrelt er bij jou thuis een Afghaanse windhond, een Engelse bulldog of een Chow Chow rond? Dit zijn de domste hondenrassen die er zijn. Hoewel ik ze toch liever heel eigenwijs en Oost-Indisch doof noem.

 

7. Een optimist of toch een pessimist?
Ja echt, ook honden zijn optimistisch of juist pessimistisch. Gevalletje ‘is de drinkbak nu halfvol of leeg?’ De een beter dan de ander? Zeker niet. Zo blijkt uit onderzoek dat optimistische honden erg geschikt zijn als politiehond, zeker waneer bijvoorbeeld drugs of explosieven moeten worden opgespoord. Honden die eerder pessimistisch zijn en graag risico’s vermijden kunnen op hun beurt dan weer perfecte assistentiehonden zijn voor blinden of gehandicapten.

 

8. Lang leve Luna 
Heet jouw hond Luna? Vind ik dus echt heel leuk. Enige dingetje… Hij is niet zo origineel. In Nederland is de naam Luna namelijk de meest voorkomende hondenaam van het moment.

 

9.Het beste medicijn 
Verbaast mij dus helemaal niks: honden leven wel degelijk mee met hun baas en andere mensen als die verdriet hebben. Nieuw onderzoek wijst namelijk uit dat honden het aanvoelen wanneer we verdrietig zij en dus het allerbest kunnen troosten. Zo lief toch?

 

10. Gezondheid!
Je hond kan net als mensen snotverkouden zijn. Hoewel het virus niet hetzelfde is als onze welbekende snotneus, kunnen honden zich er ook flink futloos en hoesterig door voelen. 

 

11. Klein en niet zo fijn 
Bied meteen maar even je excuus aan alle pitbulls, Rottweilers en andere ‘gevreesde’ hondenrassen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het gevaarlijkste ras een veel kleinere, langere vorm aanneemt. Op de nieuwe lijst met te vermijden honden staat (geen grap) jouw kleine, misschien toch niet zo fijne, teckeltje.

 

12. Klets je gek
Honden kunnen gemiddeld 150 woorden begrijpen. Ja jongens, dat is wel even andere koek dan ‘zit’, ‘af’, ‘blijf’ en ‘braaf’.. Er kunnen vooral hele gesprekken met een hond gevoerd worden.

 

13. Maestro, music please
Onderzoek wijst uit dat honden wel degelijk van muziek houden. Meestal zetten we natuurlijk gewoon een lekere Spotify-lijst aan, maar mocht je je hond echt op een lekker nummertje willen trakteren, probeer dan eens klassieke muziek. Wedden dat het koppie binnen de kortste keren alle kanten opdraait van genot?

 

14 Wablief?
Je hond hoort vijf keer beter dan jij. Om dit in cijfers uit te drukken: honden horen 50.000 tot 65.000 cycli per seconde en mensen maar 20.000. No way dat-ie je dus niet hoort roepen tijdens een wilde wandeling in het bos…

 

15 Best friends
Beschouw jij je hond als je beste vriend(in)? Je hond denkt precies zo over jou, blijkt uit onderzoek van verschillende gedragspsychologen. Sterker nog, een hond voelt dezelfde behoefte aan familieliefde en vriendschap als jij en hij zal jou als baasje daarom altijd het allermeest vertrouwen. 

 

Door: Lilian Brijl

Afbeelding van Lilian Brijl