14 leuke feitjes over Barcelona

Volgende week ga ik. Met mijn meisje. Ze heeft groep 8 afgerond en dat moet gevierd worden. En omdat mijn bladenmakersbloed graag in beweging is, moest er een boekje gemaakt.

 

 

 

En omdat alle research voor twee lezertjes ook maar weer zo zonde is en jullie het ongetwijfeld ook best leuk vinden om te lezen, presenteer ik het jullie ook: de Barcelona facts die je niet wist maar wel wil weten.

 

·      Barcelona is de op een na grootste stad van Spanje, de grootste is de hoofdstad Madrid.

 

·      Er wonen 1,6 miljoen mensen in Barcelona. In Amsterdam zijn dat er ongeveer 800.000. Er wonen dus twee keer zoveel mensen in Barcelona dan in Amsterdam. 

 

·      Barcelona heeft twee universiteiten die tot de belangrijkste van Spanje en Europa worden gerekend .

 

·      In 1992 organiseerde Barcelona de Olympische Spelen en nog steeds is het olympisch dorp een trekpleister voor toeristen. 

 

·      Barcelona is beroemd om zijn voetbalclub: FC Barcelona en zijn stadion Camp Nou. 

 

·      Elke 19 seconden gebeurt er wel een ongeluk(je) in Barcelona. Daarom worden de autorijders in Barcelona als de slechtste van de wereld gezien. 

 

·      Heel veel mensen wandelen dus liever in Barcelona dan dat ze met de auto gaan. Daarom zijn er heel veel voetpaden. Als je die allemaal naast elkaar zou leggen, zou je 260 voetbalvelden kunnen vullen met het aantal voetgangerspaden. 

 

·      Een van de belangrijkste personen van Barcelona is de architect Antoni Gaudí, die de beroemde kerk Sagrada Familia heeft ontworpen en Parc Güell. Gaudí zelf ligt begraven in de Sagrada Família. 

 

·      Tot 1992 waren er helemaal geen stranden bij Barcelona, maar werd de kustlijn helemaal gebruikt door fabrieken. Toen ze de Olympische Spelen mochten organiseren, vonden ze dat niet zo’n mooi visitekaartje en hebben ze de fabrieken verplaatst en allemaal nieuwe stranden aangelegd.  

 

·      De beroemdste straat van Barcelona is La Rambla (wij zeggen Ramblas), die wel twee kilometer lang is en vol staat met kraampjes en straatkunstenaars. 

 

·      De Barri Gòtic is het oude Barcelona en dat trekt elke week een miljoen toeristen. Dat zijn dus 52 miljoen toeristen per jaar! 

 

·      Als je door de Portal d’Àngel loopt, loop je over de drukst bewandelde straat van Spanje. Elk uur lopen hier zo’n 3500 mensen. 

 

·      Er zijn twaalf verlaten metrostations in Barcelona. De stad werd opnieuw ingedeeld en daardoor werden ze niet gebruikt. Het verhaal gaat dat er heksen leven. 

 

·      Het voetbalstadion Camp Nou is een van de grootste stadions van de wereld. Er passen bijna 100.000 mensen in.  

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach