1 juni. Vandaag is het Kinder­dag!

 

Turkije was de eerste staat die het (in 1920 al!) invoerde, en ik dank de hemel dat het in Nederland nooit is doorgekomen.

 

Ik ben in ieder geval blij dat mijn kinderen dit niet wisten, want die hadden daar in hun pubertijd zeker rottigheid mee uitgehaald door het (bijvoorbeeld) af te zetten tegen Moederdag. Ik vond echter dat ze het hele jaar door al liefde, zorg, lessen, aandacht, voedsel, kleding en begrip kregen, dus ik moet er niet aan denken dat ik daar dan op 1 juni elk jaar nog een schepje bovenop had moeten gooien. 

 

Maar goed… Ze mogen het nu wel lezen, want ze zijn de deur al uit.  

 

Vandaag is ook de dag dat we weer met de trein mogen! Tenminste, als we mondkapjes dragen, alleen bij het raam gaan zitten, alle eerdere coronaregels in acht blijven nemen, én het noodzakelijk is. Ik kan dus nog niet met de trein bij de kinderen langs om ze een bloemetje te brengen voor Kinderdag. Sorry jongens! 

 

Het lijkt voor mij dus een rustige dag te gaan worden, deze eerste juni. 

 

Maar dat was 1984 wel anders! Toen besloot de Nederlandse regering tot plaatsing van 48 kruisraketten, tenzij op 1 juni 1985 zou blijken dat Rusland zijn arsenaal SS-20-raketten niet zou hebben uitgebreid. Iets wat eerder was afgesproken in het NAVO-Dubbelbesluit van 1979. 

 

Wat een paniek brak er toen bij mij (en de rest van Nederland) uit. Wat een onrust bracht deze mededeling van “bescherming” ons. Echt ongezond!

 

Dan kun je dus beter besluiten tot sporten op 1 juni! En dat deden gelukkig ook velen. De oprichting van sportclubs was verdacht vaak op 1 juni een feit! 

 

Ik noem de voetbalclub Neptunus (1900), Excelsior Maassluis (1918), Achilles ’29 (1929), Roda JC (1962), SC Heereveen (1977) en heel veel plaatselijke (en regionale) sportclubs. Er is op veel plekken vandaag dus feest in verband met het zoveel-jarig bestaan, alleen mag dat nu even niet samen gevierd worden. Jammer!

 

Nou ja… in 1967 werd op 1 juni het einde van de wereld aangekondigd naar aanleiding van een nieuw album van de Beatles. Dus dan vallen die coronamaatregelen wel weer mee! Op 1 juni kwam toen Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band uit, en dat heeft voor minstens zoveel onrust en speculaties gezorgd als de kruisraketten dat later deden en het griepvirus dat nu doet. Er is dus vaak gedoe in de wereld over dingen die achteraf wel meevallen. Onthouden dus, als je je nu ergens druk over loopt te maken! Er is wel vaker onrust over zaken die later juist héél erg goed blijken te zijn. 

 

Want neem nou 1975. Toen werden op 1 juni de veiligheidsgordels in auto’s verplicht. En och, och, wat een opstand en verontwaardiging bracht dat teweeg. Terwijl je nu niet beter meer weet, en er al aardig wat levens met die krengen gered zijn, vonden we toen allemaal dat ze ons in onze vrijheid beknotten. Tsss…

 

Was er nog iets wat wél leuk werd ontvangen op 1 juni eigenlijk?

 

Jawel! In 1881 werd op die dag het eerste Nederlandse openbare telefoonnetwerk in gebruik genomen. En dat werd gevierd!

 

Nog meer feestjes?

 

Zeker! Nederlands meest beroemde accordeonist John Woodhouse vierde vanaf 1922 op deze dag zijn verjaardag (tot 2001). Marilyn Monroe deed dat van 1926 tot 1962 ook op 1 juni, en Ciska Peters (Nederlandse zangeres) doet dat gelukkig nog steeds (vandaag zelfs voor de 75ste keer). Net als Ron Wood (1947), Annemarie Jorritsma (1950) en Heidi Klum (1973) vandaag jarig zijn.  

 

Huh? En van die laatste raak ik dan weer in de war. 

 

Ik dacht altijd dat Heidi Klum een ex-model was dat al stokoud was, maar er nog héél goed uitzag. Maar nu ik haar geboortejaar zie, weet ik dat ze nog hartstikke jong is. 

 

Valt dus een klein beetje tegen, Heidi. Maar evengoed van harte hoor!

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke