1.500.000 kilo kauwgum

 

Dat kleeft er dus op de straten in ons land. Daar schrik je wel van, hè?

 

Vroeger mocht ik van mijn moeder nooit kauwgom eten. Dat vond ze ordinair. Ik vond het stom. Want al mijn vriendinnetjes mochten het wel. En dan zaten ze in de klas te spelen wie de grootste bubbels kon blazen. En dan klapten de bubbels heel hard terug in hun gezicht: juf boos, zij giechelen. Oooh, wat was ik jaloérs dat ik niet mee kon doen.

 

Maar ja, zoals je vaker door de jaren heen ziet, begin ik steeds meer op mijn moeder te lijken. Zo ben ik langzamerhand haar mening over kauwgom gaan overnemen. Als je stilletjes kauwt, geen probleem. Maar zo luid en hardop… Gadver. Vind ik vies. Én ordinair…

 

 

Het ergste vind ik nog wel dat die vieze, stijfgekauwde stukjes gum bij ons op de straat terecht komen. Loop ik nietsvermoedend op de stoep om vervolgens zo’n vies, plakkerig ding onder m’n schoen te hebben. En bedankt, meneer of mevrouw die ‘em zo op straat gespuugd heeft. Bah, bah, bah… Hoe moet ik het nu van mijn schoen afhalen? Zonder al jouw bacteriën en speeksel over te nemen? Even serieus, spuug jij het ook weleens zo op straat uit? Hou er dan nu mee op. Thanks.

 

Oké, tot zover mijn speech. Nu door naar het volgende: in Nederland is de eerste schoen ontworpen van, ja je raadt het al, oude kauwgom. Zo van de straten uit Amsterdam geplukt. De gemeente wil op deze manier een statement maken om mensen meer bewust te maken van het kauwgomprobleem waar tegen Amsterdam al jaren aan het strijden is.

 

Het duurt tussen de 20 en 25 jaar voordat een stukje kauwgom volledig vergaan is. En het constant verwijderen kost miljoenen euro’s. Nu blijkt dat uitgekauwde kauwgom nog een voordeel heeft: er kan een nieuw soort rubber van gemaakt worden. Deze rubber wordt vervolgens gebruikt om zolen van sneakers te maken: de gumshoe. 

‘Amsterdam is een stad om trots op te zijn. En een stad die we met elkaar graag netjes houden. De gemeente kan het niet alleen en daarom werken we samen met ondernemers en bewoners. We moeten creatieve initiatieven zoals deze om de stad schoon en leefbaar te houden omarmen. Want de uitdagingen van vervuiling zijn ook een motor van vernieuwing. Gumshoe is er daar een mooi voorbeeld van en maakt bewoners van Amsterdam op een creatieve manier bewust van het kauwgomprobleem in onze stad’ zegt gemeenteraadslid Marijn Bosman.

 

Kijk, op deze manier vind ik kauwgom onder mijn schoen minder erg. De schoenen zijn vanaf eind juni te kopen bij Hudson’s Bay in Amsterdam met een prijskaartje van €199,-. Tja, je moet er wel wat voor over hebben, zo’n mooie, schone stad.

 

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam.