Jan, Piet, Joris en Corneel

 

Vanwege ons koningshuis leerden wij de raarste dingen. Jij ook?

 

Dankzij Juliana heb ik een heel merkwaardig repertoire liedjes geleerd. En nog veel meer gekkigheid uit moeten halen. Maar mooi dat ik er dus het een en ander aan overgehouden heb. Jij ook?

 

Het begon al weken van tevoren. De grote voorbereidingen voor 30 april. Op school verplicht liedjes oefenen voor de aubade die wij die dag dan aan de burgemeester moeten brengen. Bedoeld voor de koningin. Apart fenomeen, want de koningin heeft er natuurlijk nooit iets van gehoord. Die stond op een ander bordes. Stond je daar de longen uit je lijf te zingen met alle andere lagere school (oeps, even de verklarende woordenlijst erbij: Lagere school = wat nu basisschool heet) Waar was ik? … stonden we daar dus met al die andere leerlingen van andere scholen te zingen voor een man die je van z’n lang zal die leven nog nooit gezien had.

 

Die stond dan op het bordes van het gemeentehuis te wuiven. Misschien deed ie ook nog een woordje, maar daar kan ik me niets van herinneren.

 

 

Wel zing ik nog steeds zo dat liedje van Jan Piet Joris en Corneel mee. Soms hoor ik mensen ook wel een Pier zeggen, maar in onze tekst op het officiële oranje blaadje was het echt Piet. Echt. En dat was niet het enige liedje waar ik nog nooit van gehoord had. Wekenlang werd er dus geoefend op school. Op 30 april een oranje strik in m’n paardenstaart  (was toen trouwens gewoon een paardestaart, nu is ie langer. Niet die staart, wel het woord).

 

Versierde stepjes en fietsen in de hand, zingen en daarna als de bliksem naar school, want dan moest er verplicht gespeeld worden. Niks voor mij met al die wilde types om me heen die wilden winnen, maar mooi dat ik met koekhappen toch een doosje vetkrijt te pakken had.

Mijn enige ooit gewonnen prijs als kind! Als ik goed zoek heb ik het waarschijnlijk nog steeds ergens . Geen wasco, nehee, niet zomaar iets, het was echt heel mooi vetkrijt. Blij dat ik al die fratsen niet meer hoef uit te halen op de  verjaardag van onze koning of koningin zeg. Maar ik wens alle kinderen, prinsen, prinsessen en prinsesjes, maar ook onze koning en koningin vandaag heel veel sterkte. Vooral met WC-pot-werpen, voetballen op high heels en natuurlijk ook met honderden keren handen geven. Zet ‘m op!

 

Wij zorgen vandaag voor een feestelijke touch op Franska.nl en daar laten we het bij. Of….misschien een lekker Spritz Aperol vanmiddag. Of twee. Ook oranje, dus helemaal in stijl.

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs