Zwart op wit

 

 

Maartje: Bij een bistro (zwart-wit geblokt vloertje, donkere lambrisering, bollampen en witte metrotegels tegen de muren) denk je vást direct aan Parijs. Maar vlak New York niet uit. Een aantal keiharde klassiekers in de nimmer saaie Big Apple.

 

 

Een nieuwe klassieker en een adres waar een hamburger móet, when in New York, is bistro Reyard op de begane grond van het Whyte Hotel in de wijk Williamsburg, in Brooklyn. De hipste in zijn klasse, en dat al een paar jaar. Ondanks dat is het zo’n adres waar iedereen zich thuis voelt met dank aan de klassieke inrichting en de vriendelijke service. De rij voor de deur aan het einde van de dag om naar de bovenste verdieping te komen (waar de cocktailbar met uitzicht over de skyline van Manhattan zit) is gelukkig (meestal) verdwenen, en daardoor tegenwoordig ook weer aan aanrader. Maar als je moet kiezen: doe overdag die burger in de bistro (en duik in de kleine uurtjes liever de bowlingbaan van Brooklyn Brew op, een hysterische succesavond verzekerd).

En als je dan toch in Williamsburg bent, wip dan ook even binnen bij ‘New American Bistro’ Rider. Meer daarover lees je hier.

 

Iets verderop bij Greenpoint Fish & Lobster in de wijk Greenpoint gaat het juist niet om hip, de inrichting of andere gekkigheid. Wel draait het er om vis, oesters, kreeft en kwaliteit. En dus staan we in de rij (want on-hip is het nieuwe hip). Wat kunnen we daar verder over vertellen? Dat de zaak als een markt voelt waar je bij de kooplui aanschuift misschien, maar dan toch wel iets gelikter.

 

 

Voor de avond: Freemans. In een zijstraatje in LES wandel je zo op het meest idyllische stukje New York. En binnen houdt het niet op hoor. Welnee. Het café-restaurant is een geliefd adres voor een goed, stevig maal én voor cocktails. Laat ik het zo zeggen: ik stuur er al jaren iedereen die ik ken heen en heb nog nooit klachten gehad, het tegenovergestelde eerder.

 

 

 

Van buiten lijkt Russ & Daughters de zoveelste deli op Manhattan – niet per se aantrekkelijk. Dat is helemaal prima: zo denkt de gemiddelde toerist er tenminste niet over na om naar binnen te gaan. Wel doen. Want het is een van de gezelligste deli-winkels + eetcafe’s (om de hoek) van de Lower East Side (LES). De zaak floreert al sinds 1914 voor take-out, hoewel aanschuiven in het café aan een van de minitafeltjes ook aan te raden valt. Doen: de classic open-face sandwich! Of de ‘heebster nosh’ met wasabi en de french toast met aardappelpannenkoeken, gerookte zalm en een ‘sunny side up’ (een ei dus).

 

 

 

Bart@Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, met dank aan vader Diepstraten. Haar lifestyle-blog staat bol van tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam.