Zwangerschappen kunnen rare dingen met een vrouw doen

 

 

Ze worden er niet per se intelligenter, leuker of normaler op. Zoals deze vrouwen bijvoorbeeld…

 

Dat hormonen veel goeds kunnen doen is algemeen bekend. 

 

En néé, dan heb ik het natuurlijk niet over PMS, of over de overgang. Dat zijn perioden dat hormonen juist vervloekt worden door het vele leed dat ze kunnen aanrichten. 

 

Maar na een zwangerschap kunnen hormonen toch ook weer veel goeds doen. 

 

Of, nou ja… als je de postnatale depressies niet meetelt, natuurlijk. 

 

Jeetje, ik wilde het hebben over de voordelen van hormonen, maar dat gaat zo niet lukken. 

 

Nou… laat ik het dan maar hebben over de zwangerschap zelf. Dat die wel veel goeds voor je kan doen is ook bekend. Na een zwangerschap zorgen (toch weer) hormonen vaak voor een snel herstel van het lichaam en de geest. Ze maken de vrouw zorgzamer. En alerter. En ze laten haar stralen, zowel vóór als ná de bevalling (een klusje waar een man toch zeker zo’n drie weken van zou moeten bijkomen in een kuuroord, of waarna hij anders toch minstens twee weken zou willen worden opgenomen in een revalidatiekliniek). 

 

En dan sla ik het vernielen van je figuur maar even over, want ik zocht iets positiefs. De kilo’s die erbij komen, omdat je je eetgedrag niet meer kunt beheersen tijdens een zwangerschap, die benoem ik dan maar niet. Ik wilde namelijk iets leuks schrijven over wat zwangerschap en hormonen met een vrouw kunnen doen, maar dat is dus nog best ingewikkeld. 

 

Toch komen sommige vrouwen daarna echt wel in het nieuws met iets positiefs hoor. Zo viel Jessica Simpson na haar zwangerschap 45 kilo af in een half jaar tijd.  

 

Nou weet ik niet wat zij doet als ze niet zwanger is, want ik ken haar eigenlijk alleen maar van heel erg aankomen, en daarna weer heel erg afvallen om daarna weer heel erg aan te komen. Dus of ze nou in het nieuws komt door die zwangerschappen – en of ik hiermee nog de voordelen daarvan benoem – dat valt wel weer een beetje te betwijfelen. 

 

Nou ja, laat ik dan Josje Huisman maar noemen. Die heeft ook een kindje gekregen, en die heeft dus ook te maken gehad met hormonen en de gevolgen van een zwangerschap. 

 

Zij was vroeger zangeres in een popgroepje voor kleine kinderen, en was altijd mooi en altijd vrolijk. Zij straalde al vóór de zwangerschap, zeg maar. Dus zij zal vast iets extra goeds uit haar zwangerschap gehaald hebben, denk ik. En ik ging dus maar snel op zoek naar nieuws over haar. 

 

En wat vond ik? Josje Huisman slikt haar placenta door. Zucht. 

 

Is ook niet echt reclame voor een zwangerschap, toch? 

 

Ik stop er dus maar mee. Ik concludeer hier dat zwangerschappen en hormonen heel rare dingen met een vrouw kunnen doen, en dat ze er niet per se intelligenter, leuker of normaler van worden. En ik ga dus maar snel op zoek naar een beter onderwerp voor een volgend stuk.

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke