Zoveel vrouwen zeggen tijdens de overgang hun baan op

vrouw overgang

 

De menopauze heeft me goed te grazen. Al weken slaap ik slecht en overdag heb ik soms het gevoel dat mijn hoofd vol watten zit. En dan moet ik natuurlijk ook nog werken…

 

 

Als mijn wekker gaat kruip ik het liefst nog verder onder dekens, tot ik er echt uit moet omdat ik anders veel te laat ben om aan mijn werkdag te beginnen. De overgang voert een stevig gevecht met me en af en toe zou ik er graag een dagje van verliezen en gewoon helemaal niks willen doen, alleen maar zitten en een beetje voor me uit staren.

 

Blijkbaar ben ik niet de enige die zich af en toe zo futloos voelt, duizenden vrouwen hebben er last van. Uit Brits onderzoek van vorig jaar onder 4000 vrouwen tussen de 45 en de 55 jaar die op dat moment in de overgang zaten blijkt dat 1 op de 10 vrouwen in het Verenigd Koninkrijk zich tijdens de overgang zo belabberd voelden dat ze hun baan op hebben gezegd. Dat zijn zo’n 330.000 vrouwen!

 

Veertien procent van deze groep vrouwen ging minder werken en zo’n acht procent liet zelfs een promotie maar aan zich voorbijgaan. Ze konden het gewoon niet meer opbrengen om alle ballen in de lucht te houden. Werk, kinderen, mantelzorg en dan die verrekte opvliegers, die golven van vermoeidheid en vervolgens niet kunnen slapen eisten hun tol.

 

De cijfers in Nederland zijn helaas niet veel anders. Zestig procent van de vrouwen vindt werken tijdens de overgang buitengewoon zwaar. In 2021 zei 94 procent van de vrouwen die zich ziekmeldden niet dat ze last had van klachten die te maken hadden met de overgang. Bij 69 procent van de vrouwen wist hun leidinggevende niet eens dat ze klachten hadden omdat die vrouwen bang waren dat ze daardoor hun baan zouden verliezen of dat ze daardoor een promotie zouden mislopen. Dat is toch te zot voor woorden?

 

We moeten allemaal langer werken en als het aan de minister ligt liefst ook meer uren. Dat zou moeten kunnen omdat onze kinderen ouder zijn en niet meer naar de opvang hoeven. Maar dan zou het wel fijn zijn als werkgevers deze groep vrouwen en hun overgangsklachten serieus nemen zodat ze ook echt aan het werk kunnen blijven.

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit