Zomer­decadentie à la Downton Abbey

 

Ik ben dol op het lezen van biografieën, historische romans en familiegeschiedenissen… 

 

Ik kan daar echt bij weg zwijmelen en nu de zomervakantie voor de deur staat ben ik alvast een stapel boeken aan het klaarleggen die meegaan. Een van de boeken is een Duitse titel die Extravagante Engländerinnen heet en gaat over de feesten, diners en partijen die onder de adel werden gehouden in de vorige eeuw, maar vooral de excentrieke vrouwen die ze organiseerden.  Downtown Abbey in real life zeg maar. Decadentie ten top. Maar het boek De 6 Freules, over de Mitford zussen, spant misschien wel de kroon. Dat ligt al te lang op me te wachten om uitgelezen te worden. 

 

Het is het bizarre verhaal van 6 zussen uit een adellijk geslacht die een onuitwisbare rol in society Engeland van de vorige eeuw hebben gespeeld. Overigens, niet allemaal met een erg verheffende rol.  In een film of roman zou je de personages wat overtrokken hebben gevonden, maar de waarheid blijkt altijd schokkender.

 

Nancy, de oudste werd een succesvol auteur en schreef (in mijn ogen) o.a. de beste biografie over de zonnekoning Lodewijk de XIV, maar ook over Voltaire en Madame de Pompadour.  Zij behoorde al jong, tussen beide wereldoorlogen in, tot de groep van Bright Young People, maar werd pas in de jaren 50 populair met haar boeken. Ze stierf in het door haar zo geliefde Franse Versailles op 69-jarige leeftijd na jaren in pijn te hebben doorgebracht. 

 

Pamela de 2e dochter hield van het plattelandsleven. Ze werd aanbeden door de dichter John Betjeman, maar trouwde met de biseksuele miljonair Dereck Jackson en scheidde ook van hem (Hij trouwde overigens 6 keer). Na haar scheiding werd Pamela de levensgezel van de Italiaanse Giuditta Tommasi, bij wie ze tot haar dood bleef en niet lang daarna zelf stierf op 87-jarige leeftijd. 

 

Diana trouwde met de aristocraat Bryan Walter Guiness, die ze 4 jaar later verliet voor de leider van de fascistische partij sir Oswald Mosley. Met hem kreeg ze 2 zonen. Ze verbleef tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gevangenis als fervent aanhanger van Adolf Hitler. 

 

 

Nog erger was het gesteld met haar zus Unity die goed bevriend raakte met Hitler en in Duitsland ging wonen. Toen Groot-Brittannië de oorlog verklaarde aan Duitsland deed ze een zelfmoordpoging. De kogel bleef in haar hoofd steken en ze overleed er niet aan. Pas 9 jaar later stierf ze, waarschijnlijk aan de (ontstekings-)gevolgen van diezelfde kogel. 

 

Jessica vertrok naar Amerika, gaf haar Brits staatsburgerschap op, werd communiste en een geroemd burgerrechtenactiviste. Ze werd een geliefd gastdocente op vele Amerikaanse universiteiten. 

 

Deborah, de jongste dochter, trouwde met Andrew Cavendish die later de titel Duke of Devonshire kreeg. Zij betrokken het prachtige Chatsworth House. Dit prachtige landgoed is meerdere malen verkozen tot het meest aantrekkelijke landhuis van het Verenigd Koninkrijk en is al meer dan 550 jaar in handen van de Cavendish familie. Zij overleed pas 6 jaar geleden en was vele jaren hét gezicht van dit landhuis en schreef er ook meerdere boeken over. Iconisch is haar foto waarin ze de kippen voert in een avondjurk.

 

Ik voel mee met Simon Carmiggelt toen hij schreef: De werkelijkheid kan je niet opschrijven Die is zo verbijsterend dat niemand het zou geloven.

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden