Zoekt u iets speciaals?

 

Winkelen, ik ben er dol op. In mijn eentje, want ik ben een lastige shopper. Ik weet vaak precies wat ik wil kopen en ik speur net zo lang tot ik het heb…

 

 

Maar weet je wat nou zo erg is? In sommige winkels durf ik niet naar binnen. Heb ik last van drempelvrees. En weet je waarom? Ik ben bang van het winkelpersoneel.

 

In Haarlem zit een geweldige kledingzaak, helemaal mijn ding. En, niet onbelangrijk, ze verkopen geweldige merken waar ik met mijn lange lijf makkelijk in pas. Je zou dus denken dat ik daar de deur platloop. Maar nee hoor, ik blijf bij de etalages hangen, sta te dralen bij de voordeur en loer steevast naar binnen of die twee blonde verkoopsters er staan.

 

Bitchy dames zijn het. Ze scannen me met hun ogen als ik nog maar net op de deurmat sta. Ik zie ze denken: ‘Wat doet die vrouw hier? Kunnen we die lekker aankleden en voor een astronomisch bedrag de deur uit laten gaan?’ Terwijl ik alleen maar een nieuwe broek wil. Eentje die past graag. En niet eentje waarin ik mij doodongelukkig voel, maar die nu eenmaal retehip is. De pijpen zijn te kort, de vetrolletjes gulpen over het randje van mijn riem en hij kriebelt. Ik word geen vrienden met die broek. ‘Staat je enig’, zegt de ene blonde toef. Ha echt niet! Ik knap er niet van op. Dus dan hijs ik mijn eigen broek weer op en maak dat ik wegkom. Naar dat grote warenhuis waar ik ongestoord rond kan neuzen en een leuke verkoopster toch nog even mee gaat zoeken of er nog een broek is waar ik wel blij van word. 

 

 

En ik ben niet de enige. Uit onderzoek van Zoover blijkt dat heel veel Nederlanders zich ergeren aan opdringerig winkelpersoneel en vinden, net als ik, dat verkoopsters vaak erg onvriendelijk zijn. Geen wonder dus dat we steeds vaker online shoppen en die nuffige dames zo lekker links kunnen laten liggen.

 

Maar goed, ook de dagelijkse boodschappen moeten worden gedaan. En ook hier zitten grote verschillen. De ene winkel is de andere niet. Ik kom heel graag bij een bepaalde super in een wat minder gezellig buurtje in Haarlem.

Niet alleen omdat ze de beste groenten van de stad hebben, maar ook omdat je er zo vriendelijk wordt geholpen.

 

Al jaren werkt daar dezelfde ploeg medewerkers, die er met elkaar voor zorgen dat ik iedere week weer graag terugkom. Dat is wel anders in de supermarkt in het kakkineuze deel van Haarlem. Niks gezellig, en hun medewerkers zijn liever lui dan moe. Die sla ik dus voortaan maar over. En de volgende keer dat ik een nieuwe broek wil kopen, neem ik m’n hond mee. Die blaft dan lekker bitchy terug.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit