Zoals Downton Abbey, maar dan in het echt

het echte leven van de britse adel

 

Ben je ook zo dol op een kijkje in het leven van de upper class op Downton Abbey? Dan wil je deze serie vast wel zien.

 

 

 

Ik geef toe, het is een beetje als aapjes kijken in Artis, maar ik ben er dol op om te zien hoe het leven er in de Britse upper class aan toegaat. Zo ben ik niet van het scherm weg te slaan bij series zoals Downton Abbey en Bridgerton en tel ik de dagen af tot de nieuwe serie van The Crown op Netflix te zien is.

 

Ik vind het ook razend interessant om te zien hoe deze chique bewoners van the English countryside anno 2022 hun hoofd boven water houden in hun geërfde kastelen met lekkende daken, loden leidingen of 130 kamers waar de verwarming het niet meer doet en hoognodig vernieuwd moet worden. Want van adel zijn kost nog steeds een vermogen, dat ze vaak niet meer hebben.

 

In de serie ‘Het echte leven van de Britse adel’ worden een paar zogenaamde ‘Toffs’, zoals de Britten hun adellijke grootgrondbezitters noemen, gevolgd. Oude adel die soms wel eeuwen teruggaan in een roemrucht verleden. Zo is de excentrieke prinses Romanoff, het nichtje van de laatste Russische Tsaar, wanhopig op zoek naar geld om haar vervallen landhuis een beetje op te knappen. Ze is opgegroeid met dienstmeisjes, tuinmannen en kindermeisjes, maar dat is tegenwoordig niet meer te betalen. Het gras maaien en de keuken soppen moet ze nu zelf doen.

 

Lord Ivar Mountbatten, het neefje van wijlen Prins Philip en achter-achter-achter kleinkind van koningin Victoria, houdt gelukkig van ramenlappen, want zijn huis, het statige Bridwell Park, heeft er nogal wat. En om het huis te kunnen onderhouden heeft hij er maar een luxe trouwlocatie van gemaakt waarvoor je als bruid en bruidegom diep in de buidel moeten tasten. Want de tijden dat de Toffs bulkten van het personeel en de centjes zijn voorbij.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Omroep MAX (@omroepmax_)

 

Wel zijn ze nog net zo dol op manieren, pracht en praal en hun connecties met het Britse koningshuis als vroeger. Dus je begrijpt dat ik heel graag stiekem een kijkje achter de schermen neem bij deze bijzondere families op hun enorme landgoederen. Ik zit te smullen bij deze serie op Omroep Max, want ‘Het echte leven van de Britse adel’ is zo’n beetje als Downton Abbey, maar dan in het echt.

 

Het echte leven van de Britse adel, di 16 augustus 2022 20:32 NPO 1

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit