Zo zit dat dus met Kerst

 

Dit is waarom we kerst vieren zoals we het vieren

 

Natuurlijk één en al gezelligheid, deze tijd van het jaar. De lichtjes in huis, de kerstboom, een uitgebreid diner én natuurlijk hebben we allemaal extra vrije dagen.

 

Ho ho ho
Maar waar komen toch al die gekke gewoontes vandaan? Waarom denken we bij kerst aan een stevige man met witte baard in een rood pak en rendieren? We vieren namelijk met kerst de geboorte van baby’tje Jezus. Maar volgens sommige wetenschappers is Jezus helemaal niet geboren op 25 december. De Bijbel noemt geen exacte datum, maar sinds de 4e eeuw na Christus wordt de geboorte van Jezus al in december gevierd. De Romeinse keizer, toen nog heel machtig, had op 25 december het midwinterfeest ingevoerd, waarop een grote zonnegod werd geëerd. De christenen vonden dat niet al te leuk. Daarom besloten ze de geboorte van Jezus op dezelfde dag te vieren, en zo hoopten ze dat Christus de zonnegod zou verdringen. Afijn. Klinkt niet bepaald als vrede op aard, maar zo ging dat toentertijd.

 

Maar hoe komen we eigenlijk bij Kerst, zoals we ’t nu kennen?

 

De kerstman
Rond 1600 gingen er veel mensen in Amerika wonen. Zij kenden het sinterklaasfeest uit Nederland en brachten die traditie naar Amerika. The Americans maakten er Santa Claus van en bedachten er elfjes, rendieren en een arrenslee bij: lekker over de top, uiteraard. De beste man werd pas écht beroemd in Amerika dankzij Coca Cola. Zij tekenden in 1931 een plaatje van de kerstman en zo ziet ‘ie er nog altijd uit. De kerstman woont overigens niet op de Noordpool, wat veel mensen denken. Nee, daar is het te koud voor zijn rendieren. Daarom woont hij officieel in de Finse provincie Lapland.

 

Lekker anders
In de Oosterse kerken wordt het kerstfeest trouwens op 6 en 7 januari pas gevierd. Even op een rijtje: katholieken, anglicanen, 

protestanten en de meeste orthodoxe christenen vieren het feest op 25 en 26 december. Russisch-orthodoxe, Servisch-orthodoxe, koptische en Ethiopische christenen vieren het feest volgens de Juliaanse kalender in januari.

 

De kerstboom
Waar komt de kerstboom vandaan? Volgens kenners zijn de Germanen hiermee begonnen: zij haalden takjes in huis en lieten vaak ’s nachts zoveel mogelijk licht branden om enge geesten te verjagen. Vandaar dus ook de lampjes in de boom.

 

Familie
Zeker 88 procent van de Nederlanders viert Eerste Kerstdag met familie. En 81 procent doet dat ook op Tweede Kerstdag. Hoe komt dat? Vroeger at je simpelweg niet zo vaak met vrienden – dan was je in het donker in december gewoon allang thuis. Dat hebben we een beetje in stand gehouden, hoewel steeds meer Nederlanders tegenwoordig bijvoorbeeld kerstavond met vrienden doorbrengen.

 

Twee dagen
Overigens is Tweede Kerstdag er bij verzonnen: dat heeft niet met religie te maken. Dit doen we al eeuwen omdat het letterlijk een extra vrije dag oplevert. Op zondag ging iedereen met kerst juist extra naar de kerk en daarom bleef er weinig tijd over voor andere dingen. En daarbij: lang geleden moest al het arme personeel ook op Eerste Kerstdag werken om het kerstdiner voor de rijken te maken. Ze kregen vervolgens de overgebleven restjes de dag daarna mee naar hun eigen huis om dat te kunnen delen met hun familie. Tadáá: de geboorte van het moderne kerstpakket.

 

Zo. Hebben we er zin in?

 

 

 

Door: Redactie Franska