Zo weet je wel op wie je op 15 maart moet gaan stemmen
 

 

Heb je geen idee op wie je straks moet gaan stemmen? Dit slimme hulpje zet je alles voor je op een rijtje zodat jij je perfecte kandidaat kiest.

 

Vind je dat het nu eindelijk eens anders moet in Den Haag? Ga dan op 15 maart stemmen voor de Provinciale Staten. Want je hebt dan meer invloed dan je denkt op de politiek op het Binnenhof. Dat zit namelijk zo.

 

Jij kiest als burger de leden voor de Provinciale Staten die het beeld bepalen van de provincie waar jij in woont. Zij gaan onder anderen over het plaatsen van windmolens, natuurgebieden en of gemeenten mogen uitbreiden. Maar deze leden kiezen op hun beurt weer de 75 leden van de Eerste Kamer, die de wetten die in de Tweede kamer gemaakt worden, goedkeuren of afwijzen.

 

Als je bij de Provinciale Statenverkiezingen kiest voor iemand van een bepaalde politieke partij, dan weet je dat die op zijn/haar beurt ook op een kandidaat voor de Eerste kamer zal kiezen van dezelfde politieke kleur. Dus als je vindt dat het tijd wordt voor een frisse nieuwe wind in Den Haag dan zou ik als ik jou was vooral op 15 maart gaan stemmen.

 

Maar op wie? Om je keuzestress te verminderen is er een aantal onafhankelijke kieswijzers die jou helpen om de standpunten van de verschillende partijen te vergelijken.  Zoals MijnStem  en Stemwijzer. Via verschillende stellingen kom je er dan achter welke partij het beste bij je past.

 

Kieskompas heeft samen met 13 lokale omroepen een kieswijzer samengesteld. Niet zo gek als je weet dat deze omroepen heel goed om de hoogte zijn van dingen die er in de provincie spelen en zo krijg je dus een duidelijk beeld per provincie over de maatschappelijke en bestuurlijke problemen die er zijn en hoe de verschillende partijen die op willen lossen. Alle antwoorden zijn gecheckt aan de hand van openbare bronnen.

 

Op 15 maart stem je ook voor de waterschappen en via deze stemwijzers kun je kijken weke partij het beste bij je past. Ook niet onbelangrijk omdat zij gaan over het waterbeheer. En dat wordt in deze tijden van klimaatverandering in Nederland steeds belangrijker. Zij gaan dus niet alleen over schoon drinkwater maar ook of we hier de komende jaren droge voeten houden en wat daarvoor nodig is.

 

Stemmen dus op 15 maart. Want als je vindt dat er iets moet veranderen, kun je er zo zelf wat aan doen.

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit