Zo vind je de lekkerste olijfolie in de supermarkt

 

Als ik me in een mediterraans klimaat bevind, dan neem ik twee dingen mee naar huis: kruidenmelanges en olijfolie. Ik heb een medium verslaving aan de mediterrane keuken n één van de belangrijkste ingrediënten is daar olijfolie.

 

Maar ik kan moeilijk voor een jaar mijn koffer vullen, dus moet ik het thuis doen met supermarktflessen. Al heb ik geen idee wat ik in mijn boodschappenmandje moet stoppen. Hoef ik me dus nooit meer druk om te maken met dank aan onze buren van online foodmagazine FavorFlav, want zij geven een kleine cursus.

 

Extra vierge

Als je olijfolie gebruikt om te dippen of voor een dressing, ga dan sowieso voor extra vierge. In je mooie olie moet je ook niet bakken, dat is zonde en helemaal niet lekker. Bij extra vierge olijfolie proef je de olijven namelijk veel beter. Dat is lekker als je hem rauw gebruikt, maar als je hem bakt, smaakt het bitter.

 

Extra vierge olijfolie is letterlijk het sap van de olijf. Wanneer je een olijf perst, komt er namelijk olie uit. Dit heet de eerste koude persing. De olie is niet verhit en er zijn geen chemicaliën aan toegevoegd. Na een tweede persing krijg je vierge olijfolie. Een ‘gewone’ olijfolie is een mix van extra vierge olie en bewerkte olie.

 

Land van oorsprong

Het etiket van een fles olijfolie is vaak in het Italiaans geschreven, maar dat betekent helemaal niet dat het ook een Italiaanse olie is. Op de fles staat waar de olie echt vandaan komt. Op Italiaanse oliën staat zelfs een D.O.P.-keurmerk waar je de kwaliteit aan kunt herkennen. Dit keurmerk betekent dat de olie voor 100 procent uit die regio komt. Een Toscane D.O.P. komt bijvoorbeeld volledig uit Toscane. Als er op de fles staat dat de olie uit de Europese Unie komt, is het foute boel. Dat is namelijk een gemengde olie. Je wilt een fles waar alleen Italiaanse, Spaanse of Griekse olie in zit.

 

Er zit veel verschil in smaak tussen olijfolie uit verschillende landen. Uiteindelijk verschilt het zelfs per regio en soort olijf, maar Italiaanse olijfolie is licht en een beetje grassig, Spaanse is notig en Griekse sterk en fruitig. Welke je het lekkerst vindt, ligt aan waar je het meest van houdt.

 

 

De fles zelf

Naast het etiket, kun je ook kijken naar de fles zelf. Olijfolie bederft namelijk sneller als er licht bij komt. Een goede olie zit daarom in een donker gekleurde fles, omdat de maker ervan niet wil dat het snel bederft. De grote glazen tanks die je soms bij speciaalzaken ziet kun je daarom het beste vermijden.