Zo schrijf je het beste Sinterklaas-gedicht

 

Ik weet dat sommigen van jullie nu al grijze haren ontwikkelen bij de gedachte aan de gedichten die ze moeten gaan schrijven.

 

 

 

Zoals ik twee linkerhanden met voor mijn gevoel alleen maar drie vingers heb, want knutselen is niet mijn hobby en dus ook meteen niet mijn sterkste kant, zo is het spelen met woorden een gruwel voor anderen.

 

Om toch te scoren op pakjesavond en om degene voor wie je het gedicht schrijft te laten zien dat je om hem/haar geeft, is het toch leuk om extra je best te doen. Ik ga je helpen.

 

1. Verzin een gedichtstructuur

Wij rijmen bij Sint-gedichten meestal volgens het ABAB- (laatste woord van zin 1 rijmt op zin 3 en laatste woord zin 2 rijmt op dat van zin 4) of AABB-schema (laatste woord van de eerste zin rijmt op het laatste woord van de volgende zin) en ga zo maar door. De eerste winstpunten heb je binnen als je bijvoorbeeld kiest voor een sonnet (rijmschema ABBA ABBA CDC DCD).

 

Is een sonnet je net iets te hoog gegrepen, denk dan eens aan de limerick: AABBA. Voorbeeld:

 

Een autobestuurder uit Bombay
was een man, die alles zo dom dee
dat al het verkeer
bij het zien van die heer
maar liefst over Eindhoven omree

 

2. Je mag best een lettertje wegvegen

For the sake of een lekker rijm mag je grammaticaal best iets minder streng zijn. Zoals in bovenstaande limerick is de ‘d’ bij ‘omreed’ en ‘dom deed’ weggehaald omdat het anders niet op ‘Bombay’ rijmt. Dat is natuurlijk volledig geoorloofd.

 

3. Kies een thema

De zanger van de Tröckener Kecks zei ooit: ‘Creativiteit gedijt het beste in een iets te krappe tas.’ Dus zodra je jezelf een beetje begrenst door te kiezen voor een vaste rijmvorm en voor een thema, dan zul je zien dat het vinden van een leuk rijm eigenlijk veel makkelijker gaat.

 

4. Strafregels voor clichés

Niet ‘Sint zat te denken’. Tenzij je daar weer een thema van maakt en elke zin met ‘Sint zat te denken’ begint en daarna iets briljants uitserveert.

 

5. Begin vroeg

Dan suddert het lekker door in het hoofd en wordt het ook steeds beter.

 

6. Nog een tip

Presentatie wil ook wat. Print je gedicht op mooi papier, kies voor een ouderwets lettertype en ook leuk: brand de randjes van je papier weg zodat het echt een oud document lijkt.

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach