Zo maak je supersnel je koelkast schoon

 

De koelkast schoonmaken was niet echt een van mijn favoriete huishoudklusjes tot ik een heel slimme manier ontdekte. Easypeasy poetsen dus.

 

 

 

 

Eens in de zoveel tijd je koelkast schoonmaken is geen gek idee. Want zo zorg je er niet alleen voor dat ie weer lekker fris ruikt, het zorgt er ook voor dat ie minder energie verbruikt. Maar omdat ik het liefst zo min mogelijk tijd kwijt ben aan stomme schoonmaakklusjes gebruik ik mijn vaatwasser om de koelkast schoon te maken. Easypeasy poetsen dus.

 

Want alle rekjes, plateaus en groenteladen zijn volgens de handleiding van mijn koelkast ook vaatwasmachinebestendig. Hoe handig is dat? Voor het gemak zet ik er dan ook meteen de glazen bakplaat uit de magnetron, de kan en het filter van mijn koffiezetapparaat en het gootsteenzeefje bij. Want als ik dan toch een luie huisvrouw ben, dan maak ik van de nood een deugd. Ik zet ‘m op een kort programma en de machine wast alles weer lekker fris op 40 graden.

 

De stekker van de koelkast had ik al uit het stopcontact gehaald zodat het vriesvak al een beetje kon ontdooien en om ervoor te zorgen dat het een beetje opschiet zet ik er ook een bak met heet water in. Dan maak ik de deurrubbers schoon met een microvezeldoek en een ouderwets sopje van warm water en soda. Die moeilijk bereikbare richeltjes doe ik met wattenstaafjes. De rest van de koelkast maak ik met datzelfde sopje schoon.

 

De ijslaag zit inmiddels al een beetje los en die schuif ik er moeiteloos uit met een kunststof ijskrabber terwijl ik met m’n andere hand een dienblad onder het vriesvak houd. Dan nog even dat gaatje onderin de koelkast waar het condenswater doorheen moet. Als dat verstopt is blijft het in de koelkast liggen en dat zorgt juist voor die vieze geurtjes. Ook dit maak je moeiteloos schoon met een wattenstaafje.

 

Maar de beste tip voor een schone koelkast is om ‘m wat vaker een beetje schoon te maken, dat scheelt echt zoveel tijd. Dus iedere week even een schoonmaakdoek over de plateaus halen en de groentelade checken op een verdwaalde appel die zijn beste tijd gehad heeft, dat voorkomt aangekoekte troep en scheelt dus veel werk op een later moment. Want je hebt toch wel wat leukers te doen?

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit