Konings­dag 2020: Zo maak je er nog steeds een feestje van

 

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar sinds de tweede week in thuisisolatie (hoeveel weken was dat ook al weer geleden?) ben ik de dagen verloren, laat staan het besef dat het aanstaande maandag ineens Koningsdag is.

 

En hoewel vrijmarkten, straatfeestjes en heel veel drankjes op straat ‘m even helemaal niet gaan worden betekent het natuurlijk niet dat we ons lievelingsfeest zonder pardon aan ons voorbij laten gaan. Hoe je Koningsdag 2020 op z’n best viert? Ik tip je graag:

 

Balkoningsdag
Ben je een van de gelukkigen met een balkon? Dan wordt Koningsdag voor jou een gevalletje Balkoningsdag. Trakteer jezelf op een drankje en een hapje, zet je muziek extra hard aan of tover desnoods je gitaar uit de kast en speel een liedje: de koning is jarig, dus alles mag!

 

Schuif aan bij een pubquiz
Of nog beter: organiseer er zelf een. Verzamel alle buurtjes op het balkon, trommel online je vrienden op voor een videocall of nodig desnoods opa en oma op de luidspreker uit: hoe meer zielen, hoe meer vreugd, maar vooral ook: hoe grappiger de quiz. Enne, een oranje dresscode is voor ie-de-reen verplicht, dat begrijp je.

 

Willllll-hel-mus
Speel, dans en zing om 10.00 uur mee met het Wilhelmus. Het Concertgebouw roept het hele land op om 10.00 uur het Wilhelmus te zingen of mee te spelen. Maar even: hoe cool zal dat klinken als we allemaal even de stembanden laten horen? 

 

De vrijmarkt is forever
Om 12.00 uur vindt er een digitale kleedjesmarkt plaats. Kijk, dat klinkt ineens best wel chill, toch? Dat is een keer wat anders dan een schreeuwende wekker om vijf uur ‘s ochtends voor de beste spot van jouw stad. 

 

Woningsdag
En natuurlijk sluiten we de dag ook dit jaar af met een borrel. En nee, niet in je up, maar met 17 miljoen mensen. Om 16.00 uur proosten we namelijk landelijk op Wim-Lex’ verjaardag. Niemand is niet uitgenodigd, dus trek je knapste jurk maar alvast uit de kast. 

 

Koninklijk bezoek
Nu je dankzij de thuisisolatie ineens ontpopt bent tot keukenprinses (want bezigheidstherapie in de keuken werkt nu eenmaal als een malle), flans jij met gemak een ‘oranje boven’-taart of royal dinner in elkaar. En hoe leuk zou het nu zijn om je liefste en leukste daar voor de deur mee te verrassen? Tip tip tip. 

 

Door: Lilian Brijl

Afbeelding van Lilian Brijl