De psychologische eff­ecten van thuis­zitten

 

Daar zit je dan, van de ene op de andere dag, 24/7 met je partner, huisgenoot, katten, kinderen en wat al niet meer thuis. En dat kan best lastig zijn.

 

Vanmorgen las ik een artikel over de psychologische effecten van (langdurig) thuiszitten. Het kan zwaar zijn en zelfs traumatisch, zei een arbeidspsycholoog. Het is dus zaak mentaal fit te blijven en niet te veel op elkaars lip te zitten. Maar ja, dat is ook weer makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.

 

  • Maak een dagindeling. Met een koffiepauze, tijd voor een blokje om en een belletje met collega’s. Om toch een beetje dat sociale contact te houden. Want werk zorgt niet alleen voor inkomen maar ook voor zelfontplooiing, contacten en een identiteit. En dat valt nu allemaal weg. Ik besef trouwens heel goed dat ik mazzel heb dat ik zo makkelijk vanuit huis kan werken. 

 

  • Skip de zwerverlook. Dus stap onder de douche, kleed je aan, kam je haar en smeer wat make-up op je gezicht. Net zoals je zou doen wanneer je naar je werk zou gaan. Dat is gelijk ook een stuk leuker voor de mensen met wie je samenwoont. En voor jezelf, om in een ritme te blijven.

 

  • Gun jezelf af en toe een pauze. Wanneer je thuis acht uur lang achter de computer zit ben je over het algemeen een stuk productiever dan wanneer je acht uur op kantoor zit.

 

  • Hou je omgeving opgeruimd en netjes. Werken met uitzicht op een berg was, vieze vaat en smoezelige ramen is niet echt bevorderlijk voor de arbeidsproductiviteit. Heb je een plek in huis waar het stil en opgeruimd is en waar je jezelf af kan sluiten? Top. Hang een bordje op de deur met ‘niet storen’, dit is jouw tijdelijke kantoor.

 

  • Neem een hobby. Pensionado’s, doorgewinterde op-elkaars-lip-geplakte thuiszitters, kunnen het niet vaak genoeg zeggen: doe iets waar jij blij van wordt. Ga (moes)tuinieren, timmer en beschilder vogelhuisjes, leer viool spelen of ga puzzelen. Alles waar je energie van krijgt en waar je ‘s avonds bij het eten vol passie over kan vertellen is goed. Nu je leven niet meer zo spannend is (lees: al je sociale contacten zijn weggevallen, je kunt niet meer naar je dagelijkse sport- of bridgeclubje, uitgaan is verleden tijd) moet je proberen het toch een beetje leuk te maken voor jezelf.

 

  • Ik ben benieuwd hoe jij de dagen doorbrengt. En of je het allemaal nog een beetje volhoudt. Laat je het mij weten op Facebook? Maak er wat van vandaag en, om af te sluiten met de wijze woorden van Rutte: zorg een beetje voor elkaar! Zodat we niet straks allemaal doorgedraaid deze quarantaine uitkomen. 

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman