Zo maak je in 5 stappen je vieze vaatwasser weer blinkend schoon

vaatwasser

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag:  Zo maak je je vaatwasser weer blinkend schoon

 

 

Een vaatwasser is menig beste vriend. Maar zoals alles in het leven komt ook een vaatwasser soms met gebreken. Zo zijn er dingen die je nooit in de vaatwasser moet stoppen en is plastic in de vaatwasser niet altijd relaxed. En wat als de machine vies is? Hoe maak je ‘m schoon? Met de volgende 5 tips wordt jouw vaatwasser weer het stralende middelpunt van je keuken.

 

Scheelt weer een partijtje ruzie om het ding. Want eerlijk, dat hebben we allemaal wel eens (vooral als we de vaat moeten inruimen).

 
1. HAAL AL HET OVERBODIGE ETEN WEG
Eigenlijk is het te goor voor woorden, al die etensresten die in de machine blijven liggen. Dat gaat meuren en een heel eigen leven leiden. Check dus bij elke inruimbeurt eventjes of er verloren etensresten in de machine liggen. Controleer de rekken en kleine hoekjes goed: daar blijft vaak eten in hangen. Als je het goed bijhoudt, is dit zo gepiept.

 

2. WAS BEPAALDE MACHINEONDERDELEN ZELF
Sommige onderdelen van de vaatwasser kun je heel makkelijk handmatig schoonmaken. Dat zijn de onderdelen die je uit de machine kunt halen, zoals de rekjes en het bestekmandje. Leg ze in een grote bak met water en een kopje azijn. Laat 20 minuten weken en droog de onderdelen goed af voordat je ze weer in de machine plaatst.

 
3. MAAK DE MACHINE SCHOON
Voor de echte poetsers onder ons: maak de vaatwasser 1 keer in de week goed schoon. Minder dol op schoonmaken, eens per maand is al een heel mooi streven. Hoe dan ook: haal de losse onderdelen uit de machine en plaats een kopje met óf zuiveringszout, óf azijn in de machine. Gebruik ze niet allebei! Het makkelijkst is om het kopje op het bovenste rek van de machine te plaatsen. Zet nu het heetste programma aan. Als het programma gedraaid heeft, laat je de machine drogen. Ondertussen kun je het filter van de vaatwasser schoonmaken. Je zult zien dat hier veel etensresten aan blijven plakken. Haal het filter eruit, spoel het af met water en schrob het schoon met afwasmiddel. Spoel het afwasmiddel daarna af en laat het filter drogen voordat je ‘m terugplaatst.

 

4. REINIG DE AFVOER
Alles, maar dan ook alles in de vaatwasser gaat via de afvoer weer ‘naar buiten’. Al die etens- en zeepresten maken de afvoer vettig en kunnen – als je het niet tijdig schoonmaakt – een vieze geur veroorzaken. Maak de afvoer daarom schoon met een mengsel van azijn en bakpoeder. Voeg 2 eetlepels bakpoeder toe aan een kommetje azijn. Giet dit spul in de afvoer en laat ongeveer een kwartier weken. Spoel er daarna heet water doorheen. Je afvoer is nu niet alleen schoon, maar kan nu ook niet meer verstoppen.

 
5. MAAK DE BUITENKANT SCHOON
Je maakt de vaatwasser waarschijnlijk een paar keer per dag open. Daardoor komen er vieze, vette vlekken op. Belangrijk om schoon te maken dus. Haal de vlekken eerst weg met een droge doek. Dompel de doek dan onder in warm water en veeg de buitenkant af. Maak dan weer droog met een droge, schone doek en je vaatwasser blinkt als nooit tevoren.

 

Door: Redactie FavorFlav