Wieke’s Weetjes: Alles wat je niet wist over Koningsdag

 

Wieke is een weekje enorm verdiend met vakantie dus ik neem even ons aller lievelingsrubriek van haar over

 

 

Donderdag begint het jaarlijkse rommel heen en weerschuiven, koekhappen en oranjebitters nippen oftewel Koningsdag.

 

·      Op deze dag geven we 100 miljoen uit aan oranje rommeltjes. Ik zou graag adviseren om dit jaar te kijken wat je kunt hergebruiken en het geld dat je anders aan feestprullaria zou uitgeven doneert aan Turkije, Syrië of andere mensen die het echt nodig hebben

 

·      Over geld gesproken, de gemiddelde straatverkoper (als hij zijn tentje niet vroegtijdig afbreekt vanwege de regen, want dat doen de meesten) verdient op een willekeurige Koningsdag zo’n 90 euro. Ik sta trouwens met mijn gesigneerde boek en bijzonder leuke kinderkleren op het Oranjeplein in Haarlem, maar dat terzijde.

 

·      De omzet van de tompouces stijgt op 27 april met, rapapa, 500 %. Volgens 41 procent van de Nederlanders is de tompouce de lekkerste Koningsdag-traktatie. Sinds twee jaar zijn er ook oranje tompouces verkrijgbaar zowel bij de HEMA als bij Albert Heijn.

 

·      Willem Alexander is de eerste mannelijke vorst in 123 jaar. Kijk ons land eens ontzettend geëmancipeerd zijn met onze sterke koninginnen en zijn verjaardag vieren we sinds 2013. Een jubileum, inderdaad.

·      Koningsdag wordt ook gevierd op Curaçao, Sint Maarten en Aruba

 

·      Dit jaar viert Willem-Alexander zijn verjaardag en tien jaar koningschap in Rotterdam

 

·      Als 27 april op een zondag valt, wordt het een dag eerder gevierd.

 

·      Vroeger was Waterloodag de nationale feestdag

Op 18 juni werd gevierd dat Napoleon werd verslagen bij Waterloo en dat we het Koninkrijk der Nederlanden oprichtten. We stopten met deze viering in 1940.

 

·      Beatrix hield de Koninginnedagdatum van haar moeder, Juliana aan. Beatrix is op 31 januari geboren en de verjaardag van Juliana was op 30 april. Uit respect naar haar moeder hield Beatrix vast aan 30 april, maar ook omdat 30 april natuurlijk net iets prettiger is wat weer betreft. Willem Alexander vond zijn kroning een mooi moment om Koningsdag weer op zijn verjaardag te vieren; 27 april.

 

·      Koningsdag begon als Prinsessendag

Op 31 augustus was de verjaardag van Wilhelmina en een Utrechtse krant bedacht om haar verjaardag te vieren in het Utrechtse Oranjepark en in de loop van de jaren volgden andere steden. Toen Wilhelmina op haar elfde gekroond werd tot Koningin, werd 31 augustus Koninginnedag. Ik woon aan een Wilhelminaprk en wij houden altijd een feest zo dicht mogelijk bij de verjaardag van Wilhelmina.

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach