Zo herken je een kwaadaardige moedervlek

 

 

Paniek die iedereen wel herkent: je staat eens linksom gedraaid voor de spiegel en je bekijkt je rug.

 

 

 

Je schrikt. Zat die moedervlek daar altijd al? Is-ie niet groter geworden?

 

En dan die moedervlek op je buik: lijkt die nou een andere vorm te hebben? Is het geen gekke kleur? Hoe herken je nou een kwaadaardige moedervlek? We kennen allemaal die paniek wel voor de spiegel: opeens twijfel je eraan of je geen melanoom hebt. Vreselijk eng natuurlijk. Je hoeft je heus niet altijd zorgen te maken, maar in sommige gevallen wel. Wij raadpleegden betrouwbare bronnen: artsen dus, want die weten het als geen ander. Dan weet je gelijk of je ermee naar de dokter moet of niet. En voor ons geldt sowieso: als je enorm twijfelt, kun je maar beter je huisarts bellen of even langsgaan. Liever een keer te vaak langs, toch?

 

Volgens huidartsen kun je allereerst het Engelse ezelsbruggetje ABCDE onthouden als je jezelf regelmatig wilt checken. Dat werkt zo:

 

Asymmetry

De moedervlek mag niet scheef groeien, dus aan één kant veel groter of dikker zijn dan aan de andere kant. En ook niet aan één kant een heel andere kleur hebben dan aan de andere kant.

 

Border

De grens van de moedervlek naar de gewone huid wordt steeds moeilijker te zien: het is steeds moeilijker te zien waar nou de moedervlek begint en waar niet. De randen van de vlek worden ook onregelmatiger; de vorm wordt grilliger in plaats van mooi rond of ovaal.

 

Colour

De moedervlek mag niet van kleur veranderen. Hij mag dus niet eerst bruin zijn en dan roder worden of juist eerst roder zijn en dan steeds donkerder kleuren.

 

Diameter

Als je moedervlek erg groeit moet je die even laten checken. Controleer jezelf dus regelmatig op groeiende vlekjes als je je er zorgen om maakt. Ook op je rug: laat iemand er even naar kijken of draai je goed om in de spiegel.

 

Evolution

Eigenlijk moet je vooral in de gaten houden of de moedervlek in een paar maanden tijd niet extreem verandert van kleur, grootte en of-ie pijnlijk aanvoelt. Zodra je merkt dat het een ‘vreemd vlekje’ is of dat het meer een bult wordt, moet je het even laten nakijken.

 

Schiet ook niet te snel in paniek: een moedervlek die alleen wat groter is geworden, zonder die ABC-symptomen dus, kan ook gewoon onschuldig zijn. Je pigment verandert namelijk en daarbij kunnen met de jaren dus ook meer en grotere moedervlekken horen. Je moet je wél zorgen maken en gelijk naar de dokter gaan als een moedervlek jeukt, pijn doet, bloedt, irriteert, raar ruikt of er als een wondje uitziet.

 

 

 

Door: Redactie Amayzine.com