Zijn ze soms bevangen door de hitte?

 

Het was weer raak vannacht in Scheveningen en dan is Oud & Nieuw nog niet eens in zicht.

 

Scheveningen staat bekend om haar eindeloos lange strand, brede boulevard en fijne restaurantjes waar de verse vis zo op je bord ploft. Maar helaas staat het ook bekend om jongeren die voor behoorlijk veel overlast zorgen.

 

Al jarenlang lijkt het er met Oud & Nieuw een slagveld waar de politie een kat-en-muis spel speelt met fikkiestokers en vuurwerkfanaten. Ik reed er in zo’n feestnacht ooit doorheen en werd helemaal naar van de grimmige sfeer op straat.

 

Maar inmiddels is die sfeer van Oud & Nieuw ook midden in de zomer in Scheveningen te vinden. Al dagen is het er onrustig en heeft de politie haar handen vol aan een groepje van zo’n 150 jongeren die zich waarschijnlijk de tandjes vervelen en het op een rellen hebben gezet.

 

Net zoals op Oudjaarsnacht zijn er straatraces, wordt er van alles vernield en verbrand en wordt er verboden, zwaar vuurwerk afgestoken. Het dieptepunt was een steekpartij afgelopen maandag waar een jongen van 19 om het leven kwam. Waarschijnlijk door een uit de hand gelopen ruzie door twee rivaliserende rapgroepen.

 

Zijn ze soms bevangen door de hitte? Wat is er toch aan de hand met die gasten die ervoor zorgen dat mensen zich gewoonweg niet meer veilig voelen op straat of tijdens een dagje strand? Of is het soms een nare bijvangst van corona dat mensen vinden dat ze zich zo kunnen gedragen?

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit