Geen negativiteit op de werkvloer

 

Ze zeggen toch altijd van alles over goede buren en verre vrienden? Ik zou hetzelfde willen opperen als het om collega’s gaat.

 

Zij weten elke hick-up in je dag, van de kwark die vanmorgen op was bij het ontbijt tot dat je zo bizar veel plast in een uur. Met een beetje pech of mazzel hebben ze je zelfs een keer lelijk zien huilen op de wc door die ruzie van vanmorgen. Aangezien je (gewild of ongewild) zo’n veertig uur per week met ze doorbrengt, hoop ik voor je dat ze één specifieke eigenschap niet hebben. Of jij.

 

Uit onderzoek van Comparably onder ruim 20.000 mensen met collega’s blijkt dat 28 procent een gruwelijke hekel heeft aan de collega met een negatieve persoonlijkheid. Ik vind dit een breed begrip, want wat ik een negatieve persoonlijkheid vind is voor jou misschien wel een verademing. Wat concreter uitgelegd betekent het dat we een broertje dood hebben aan die ene die altijd zit te zeuren over het werk of zeikt over andere collegae, op de voet gevolgd door de gebrekkige werkhouding met 25 procent en een arrogante of verwaande houding met 19 procent.

 

Wat ik dan wel weer geinig vind is dat we ons blijkbaar toch minder druk maken om de verwarde chaoot die structureel te laat komt, want maar 11 procent kan hier slecht mee dealen. Vermoedelijk zijn dit dan weer de types die overal 15 minuten te vroeg staan, waardoor telaatkomers nog later lijken te komen dan ze al zijn. Klopt het onderzoek toch maar mooi wel dat telaatkomers de leukste mensen zijn. 
 

Mocht je nu denken dat ergeren menselijk is en in elke kantoortuin wel een rot appeltje zit te verpieteren: het probleem is toch wat serieuzer. Maar liefst 30 procent van de ondervraagden overweegt ontslag te nemen dóór de negatieve houding van zo’n collega.

 

Werk ze, hè…

Bron: Workjuice

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans