Zijn we vergeten hoe we moeten polderen?

 

Volgens Van Dale: pol·de·ren (polderde, heeft gepolderd). Betekenis: (Nederland) proberen om door overleg de problemen op te lossen. Maar soms denk ik dat we dat zijn vergeten…

 

Gisteren werd bekend dat Hugo de Jonge de nieuwe leider is van het CDA. Uiteraard hebben wij er hier op Franska.nl ook aandacht aan besteed want het is nieuws. Het viel mij op hoe scherp sommige mensen reageren op de keuze voor deze politicus. Op politici in het algemeen eigenlijk.

 

Dat vind ik gek, want het feit dat jij de vrijheid hebt je voorkeur uit te spreken voor een bepaalde politieke partij, betekent dat een ander die ook heeft. Zo werkt het nu eenmaal in een democratie.

 

Volgens mij is Nederland nu meer dan ooit verdeeld in allerlei eilandjes waar men soms bijzonder ongenuanceerd een mening roeptoetert. Dat is jammer want we moeten er met z’n allen iets van maken. Wat voor jou werkt zal niet per definitie voor mij een juiste keuze zijn.

 

Nu we midden in een flinke crisis zitten waar mensen hun geliefden kwijt zijn geraakt, waar banen op de tocht staan of zelfs helemaal verdwijnen en waar je toekomstperspectief enorm verandert, worden mensen bang en trekken ze zich terug op hun eigen eilandje. Terwijl ik denk dat we elkaar juist nu zo hard nodig hebben.

 

Misschien is dat polderen dan zo gek nog niet. In plaats van elkaar in de politieke hoek te drijven zullen we het met elkaar moeten doen. Juist door met elkaar in gesprek te gaan om een onzekere toekomst het hoofd te bieden, ongeacht je politieke kleur.

 

Kijk eens naar de Verenigde Staten. Daar kun je maar kiezen uit twee kandidaten. Dan ben je dus voor of tegen iemand. Gelukkig heb je in Nederland een ruime keuze uit politieke partijen. En dat is volgens mij een grote luxe. Een echte democratie waar je door overleg problemen probeert op te lossen.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit