Zijn de boodschappen duurder? Welnee, de verpakkingen worden kleiner!

 

Het heet krimpflatie: je krijgt minder van een product, maar moet er wel veel meer voor betalen.

 

 

 

Talloze producten in de supermarkt lijken hetzelfde maar zijn het niet. Voedselfabrikanten hebben namelijk een hele slimme manier gevonden om in deze gekke tijden met hoge gasprijzen en oorlog in Oekraïne juist veel meer te verdienen. Het heet krimpflatie: je krijgt minder van een product maar moet er wel meer voor betalen. Talloze producten in de supermarkt lijken hierdoor hetzelfde, maar zijn het niet.

 

Je komt er vaak pas achter als je de boodschappen al thuis hebt. Laatst deed ik een pak chocoladekoekjes open en toen viel het me pas op dat er zoals gewoonlijk geen twaalf stuks inzaten, maar slechts acht. Terwijl ik wel meer voor die koekjes moest betalen. Da’s wel een hele handige truc om meer geld te verdienen, zeg! En niet alleen met mijn favoriete koekjes was dit aan de hand, ik merkte het ook bij een pak rijst, thee en bij mijn favoriete cornflakes. De verpakking is een heel klein beetje kleiner, er zit minder in, maar ik betaal wel veel meer!

 

Volgens kenners zijn waren sommige grondstoffen uit Oekraïne voor fabrikanten inderdaad een tijdje duurder om in te kopen, maar inmiddels zijn die prijzen weer genormaliseerd. Terwijl veel voedselfabrikanten en supermarkten dit als reden geven voor de explosief gestegen prijzen. Als ik het consumentenprogramma Radar mag geloven, die er gisteren in hun programma aandacht aan besteedde, zijn er zelfs producenten die een prijsstijging van 50 procent doorvoeren bij producten die helemaal niet gemaakt zijn van grondstoffen uit Oekraïne. Zoals de frisdrank Orangina, die voor het grootste deel uit water bestaat en met maar 12 procent sinaasappelconcentraat. Maar er groeien helemaal geen sinaasappels in Oekraïne! Dus dat deze frisdrank wel 50 procent duurder is geworden, is dus echt regelrechte onzin.

 

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te vinden. Van drop en chips tot frikandellen en strooikaas, je wordt gefopt waar je bijstaat en betaalt steeds hogere prijzen terwijl je minder waar krijgt voor je geld. En het ergste is dat niemand weet of die bizar hoge prijzen ooit weer naar beneden zullen gaan.

 

 

Bron: AvroTros Radar

 

 

 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit