Zet dat kind toch lekker in de zandbak

 

Influencers. Je kan er niet meer omheen. Is het niet vanwege de coronagekkies of de fabeltjesfuik, dan is het wel omdat ze steeds jonger worden…

 

 

The Queen zat eerder op Instagram dan ik, da’s geen grapje. Maar sinds ik ook een account heb, slurpt het ongemerkt steeds meer tijd. Het ziet er dan ook geweldig uit, dat online leven van al die influencers. Vol met de nieuwste kleding, lekkerste restaurants en mooiste vakanties. Een stuk leuker dan het mijne met een stapel strijkgoed, een bad-hairday en ongewenste opvliegers. Waar halen ze de tijd vandaan, denk ik zuur.

 

Steeds meer influencers hebben zoveel volgers op Instagram, YouTube of Tik Tok dat ze commercieel interessant zijn. Ze worden betaald om bijvoorbeeld kleding te dragen, in een restaurant te eten of op te draven voor een première. En dat verdient lekker weg.

 

Dus dat bracht sommige ouders op het idee om van hun kleintje een influencertje te maken. Het ziet er natuurlijk allerschattigst uit. Leuke kleertjes, duckface-snoetje en voor mama’s camera een dansje doen of een liedje zingen. De afgelopen jaren is het aantal minderjarige influencers dat echt geld verdient met hun berichtjes op sociale media bijna verdrievoudigd.

 

Op dit moment staan er zelfs meer dan 200 kinderen bij de Kamer van Koophandel ingeschreven met een eigen bedrijf dat actief is op Instagram, Tik Tok en YouTube. Een van de jongsten is Quenisha, een meisje van drie dat al ruim 365.000 volgers heeft.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Quenisha Qiana ? Official (@quenisha.qiana) op

Wat doe je zo’n kind toch aan, mag ze ook een beetje privacy? En hoe moet dat als ze straks geen zin meer heeft om te poseren? Moet het dan toch van paps en mams? Er wordt tenslotte voor betaald. Noem me ouderwets, maar ik ben er niet zo van. Zet dat kind toch lekker in de zandbak in plaats van voor een camera, denk ik dan.

 

Hoezo vindt ze het leuk om te doen? Zo’n klein meisje is toch helemaal niet bezig met haar volgers. En als mama en papa zo graag beroemd willen worden moeten ze maar hun eigen account succesvol zien te maken. Want om je kind als verdienmodel te zien, dat vind ik echt niet kunnen.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit