Zelfs voor 80 cent vind je niet altijd een schone wc langs de snelweg 

 

 

Als je op de snelweg met hoge nood stopt bij een tankstation moet je betalen voor een wc-bezoek. Maar je krijgt lang niet altijd een schone wc-bril voor je geld.

 

Ik zit nogal eens wat langer op de snelweg en als ik dan mijn elektrische auto moet laden sprint ik meestal even bij het tankstation naar binnen voor een dubbele espresso en een snelle plas. Om door het poortje de wc te kunnen bereiken moet ik 80 cent betalen, maar daar krijg ik tot mijn verbazing en grote ergernis lang niet altijd een schone wc voor. En dat terwijl steeds meer benzinemaatschappijen samenwerken met bedrijven die de toiletten schoonhouden zoals One Hundred Restrooms en 2theloo. 

 

Volgens Tim Schoenmakers van de Belangenvereniging Tankstations is dat poortje sowieso een goed idee. ‘Vroeger was dat de mevrouw bij een schoteltje die je bozig aankeek, waardoor je netjes betaalde en je handen ging wassen. Zo’n poortje is de moderne variant daarvan. Want als iets gratis is, lijkt het geen waarde te hebben en gaan mensen zich vreemd gedragen, gaan ze er vaker naast plassen en zo. Dat moet je niet hebben.’

 

Nou, wat mij betreft komt deze narrige toiletjuf dus gewoon weer terug. Kan ze meteen gaan boenen als de wc door iemand niet schoon is achtergelaten. Want het gebeurt me regelmatig dat ik die 80 cent betaal en toch op een ranzige wc beland waar geen medewerker met een fles bleek te bekennen is. Of er hangt een treurig leeg wc-rolletje zonder papier te bungelen zodat je vol in de paniek in je jaszakken of handtas naar papieren zakdoekjes moet graaien. Als je dan moet betalen dan mag je toch zeker wel een schone bril verwachten?

 

Gek genoeg kan het in het buitenland wel. Als ik naar mijn Italiaanse vakantieadres onderweg in Duitsland een sanitaire stop moet maken is alles zo lekker sauber. Voor 70 cent tref ik overal een frisse wc aan waar altijd iemand met een emmer sop in de buurt is. De tegoedbonnetjes die uit de toegangspoortjes rollen spaar ik dan op tot de laatste stop voor de grens zodat ik nog wat korting krijg op een veel te dure verse zoute Pretzel. Maar dan zit ik in ieder geval wel met mijn gat op een schone bril. 

 

Bron: NOS

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit