Science says: deze 5 gewoontes zijn eigenlijk heel gevaarlijk voor je

 

Aangezien ik heel wat uurtjes in de trein spendeer en negen van de tien keer dikke vertraging heb, ben je dat na tien keer je playlist shuffelen wel zat.

 

 

 

Geen wonder dus dat ik een podcastfanaat geworden. Van Geuze en Gorgels tot aan de heks van Anjum: ik luister het allemaal. Eén die hoog op mijn lijstje staat is ‘The Diary of a CEO’ van Steven Bartlett waarin — de naam zegt het al — ceo’s en andere bekende namen worden geïnterviewd. Zo ook dr. Daniel Amen, de psychiater van onder anderen Justin Bieber, Bella Hadid en Miley Cyrus. De beste man weet letterlijk alles over het brein en vertelde tijdens de podcast onschuldige dagelijkse gewoontes van een mens die eigenlijk heel slecht zijn voor onze hersenpan hierboven. Zo slecht zelfs dat het Alzheimer en andere vormen van dementie kan opwekken. Dat wil je natuurlijk zo lang mogelijk voorkomen en dus vat ik deze ongezonde gewoontes even voor je samen.

 

1. Als je de zon vermijdt

Een strakke huid krijg je er niet van, maar volgens dr. Amen is dat geen geldige reden om de zon te vermijden. Genoeg vitamine D is essentieel voor je brein om goed te kunnen functioneren, alhoewel 50 procent van alle mensen lang niet genoeg van dit stofje binnenkrijgt. Wat je dan kunt doen is een supplement innemen.

 

2. Als je geen nieuwe dingen leert/probeert

Als je iets nieuws leert, maakt je brein een nieuwe connectie aan. Als je stopt met leren, disconnect je brein als het ware. Mensen met een baan waarin je iedere dag hetzelfde moet doen en niets nieuws hoeft te leren maken dus meer kans op dementie vanwege verminderd hersengebruik. 

 

3. Als je op een verpakking niet naar de ingrediënten kijkt 

In beautyproducten die je iedere dag op je lichaam en gezicht smeert zitten tal van schadelijke stoffen. Veel make-up bevat bijvoorbeeld zware metalen. En wat dacht je van geparfumeerde crèmes en make-upremover? Op de verpakking staat dan wel ‘parfum’ aangegeven, maar vaak is dat een cocktail van honderden chemische stoffen. Hetzelfde geldt voor parabenen, ftalaten, siliconen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Kortom: lezen dat etiket, en gauw.

 

4. Als je nooit vis eet

Genoeg Omega 3-vetzuren zijn essentieel voor een gezond brein volgens dr. Amen. En waar vind je die? Juist: in vis. In vettige vis vooral. Denk aan makreel of zalm. Nu is het niet de bedoeling dat je voor ontbijt, lunch en diner een stuk vis naar binnen werkt. Te veel vis is namelijk gevaarlijk vanwege de hoeveelheid kwik die je lichaam kan consumeren. Slechts één stukje vis in de week is al voldoende. Geen straf, als je het mij vraagt.

 

5. Als je nooit je tanden flost

‘Want a healthy brain? Take care of your mouth,’ aldus Daniel Amen. Een vrij duidelijke boodschap, lijkt me. Dat een ongezond gebit voor een slechte adem zorgt is een inkoppertje, maar dat het oprecht schadelijk kan zijn voor je hersenen, daar was je waarschijnlijk nog niet van op de hoogte. Gingivitis, een ontsteking van het tandvlees, kan namelijk een belangrijke rol spelen bij de oorzaak van Alzheimer. Flossen dus, die handel.

 

6. Als je lullig doet tegen anderen

Stress is een echte brai killer. En twee dingen die ervoor zorgen dat jouw stresslevel tot hier komt te zitten zijn eenzaamheid en negativiteit. Onaardig zijn tegen anderen is hier natuurlijk een groot gevolg van, dat snap je. Eenzaamheid kan de kansen op Alzheimer zelfs met twee keer zoveel kans vergroten. Kortom: wees lief voor anderen, dan blijft jouw lichaam ook een stuk liever voor jou.

 

Bron: Daniel Amen

 

Door: Redactie Amayzine.com