Rabarber rabarber

 

Sonja vertelde al eens over 50 tinten rabarber maar in dit geval doelen we niet op de tint van rabarber maar juist op de vorm. Hier kun je namelijk prachtige decoratie voor in je tuin mee maken. Leuk als drinkbak voor de vogels of aan de rand van de vijver.

 

Voor het maken van betonbladeren gebruiken we bij voorkeur grote, stevige bladeren met een mooie nervatuur. Dan krijg je het mooiste resultaat. Rabarber of pompoen blad werkt heel goed en kun je makkelijk aan komen maar ook het blad van een Hosta, Ligularia, Rodgersia zijn heel mooi.
 

Dit heb je nodig

  • rabarber- of gunnerablad
  • emmer
  • troffel
  • kippengaas
  • kniptang
  • grote emmer zandbakzand
  • 1 zak metselmortel 

 

 

Zo maak je het

Stap 1: Maak een hoop zand iets groter dan het blad. Het beste is het om dit met fijn zand te doen, bijvoorbeeld zandbakzand.

 

Stap 2: Plaats het blad omgekeerd op de hoop zand en strijk het met de hand mooi egaal. Bedenk nu goed waar het blad voor gaat dienen of waar het komt te staan. Wordt het een drinkbak voor de vogels, zorg dan dat de bolling er voldoende in zit. Of wil je juist dat het blad over het randje van de vijver hangt, zorg dan dat je aan het einde van het blad het zand wat omhoog hebt staan.

 

Stap 3: Maak nu in een emmer de metselspecie klaar (volgens de beschrijving van de zak). Erg belangrijk is dat je hem goed mengt (liefste met een mixer op je boormachine), zodat er ook weinig luchtbellen meer in zitten.

 

Stap 4: Smeer nu de eerste cement laag van 1 cm dik op het blad. Knip vervolgens het kippengaas ter grootte van het blad uit en plaats deze op de eerste laag. Het is niet erg als hij niet helemaal precies langs alle randen loopt maar hoe meer, hoe beter.

 

Stap 5: Breng vervolgens op het kippengaas de tweede betonlaag van 1,5 cm aan. Zorg ervoor dat het kippengaas nergens door het beton steekt want dat kan gaan roesten. Laat alles zeker één maand drogen en draai daarna het blad voorzichtig om.

 

Tip: Het blad zal nog aan de plant kleve,n maar laat alles gewoon verteren, het verdwijnt sneller dan je denkt.

 

Veel succes!

 

Fotografie: Birds Life Here