Ze kunnen zoveel beweren!

Zo zou fietsen gevaarlijker zijn dan knallen met oud en nieuw, zegt de lobby van de vuurwerkbranche.

 

Nog even over het aankomende vuurwerkverbod dat begon met de ziekenhuizen die al genoeg op hun bordje hebben en niet zitten te wachten op een bomvolle oudjaarsnacht, wat logisch is. Echter: de belangenvereniging van de vuurwerkbranche, aan de andere kant, zit niet te wachten op een jaartje zero knallers, bommen en siervuurwerk, ook logisch, en probeerde vorige week met een advertentie vol claims een verbod af te wenden. Hun verweer? Jaarlijks melden zich twee miljoen mensen bij de spoedeisende hulp en tijdens de vorige jaarwisseling waren er niet meer dan 385 vuurwerkslachtoffers, waarvan het grootste deel ook nog eens slachtoffer van illegaal vuurwerk, dat winkeliers niet eens verkopen.

 

Die cijfers kloppen inderdaad. Afgelopen jaar belandden 385 personen vanwege vuurpotten of knalwerk op de eerste hulp, waar jaarlijks zeker 1,9 miljoen patiënten worden binnengebracht. Wat de vuurwerklobby er echter niet bij vermeldde is dat er ook nog eens 900 personen op huisartsenposten terechtkwamen. En waar de lobby beweert dat het meeste letsel het gevolg is van illegaal vuurwerk, blijkt dat 80 procent van het letsel juist wordt veroorzaakt door legaal vuurwerk. 

 

De vuurwerkfabrikanten schrijven in hun advertentie ook dat er veel gevaarlijker hobby’s zijn dan vuurwerk afsteken. Fietsen en schaatsen zouden eigenlijk ook moeten worden verboden, vinden ze. Wat dat fietsen betreft: dat is zeker gevaarlijker als je alleen naar de absolute aantallen kijkt. In 2018 belandden er bijvoorbeeld 78 duizend fietsers na een ongeluk op de eerste hulp, wat neerkomt op zo’n 214 fietsers per dag en dat is, afgezien van het feit dat er meer mensen fietsen dan knallen, toch ook echt minder dan die 385 vuurwerkslachtoffers met Oud en Nieuw.

 

En hoe zit dat trouwens met alcohol tijdens Oud en Nieuw? Vorig jaar belandden er tijdens de jaarwisseling 242 mensen met een alcoholvergiftiging op de eerste hulp. Alcohol ook maar helemaal verbieden dan? Net als fietsen?

 

Dat vuurwerkverbod mag dan wellicht niet dé oplossing zijn voor het ontlasten van de zorg in deze crisis, maar het wordt in ieder geval beduidend minder druk in het ziekenhuis, waardoor het zorgpersoneel zich op andere zorg kan richten – of een welverdiende vrije dag kan nemen. En lekker rustig past ook wel bij een jaar als dit.

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans