‘Hé, Pandemietje’, hoorde ik achter me roepen toen ik mijn mondkapje omdeed voor ik de winkel binnenging. Ik draaide me om.

 

Een enigszins verwilderde man ging verder: ‘Gewoon griepje, jongen. Laat je niet bang maken.’

 

Even de cijfers: Op de dag deze week dat Trump, nog als president, benadrukte dat er onder zijn leiding nooit een lockdown zou komen, werd een record van ruim 150.000 nieuwe besmettingen geregistreerd in de Verenigde Staten.

 

Wereldwijd zijn er 55 miljoen besmettingen geconstateerd, waarbij tot nu toe bijna 1,5 miljoen mensen overleden zijn aan deze ziekte.

 

Nee, je bent geen (pande)mietje als je afstand houdt en een mondkapje draagt, ondanks wat Trump beweert.

 

Trump schrijft een paar keer per dag op twitter: I WON THE ELECTION. Dat krijgt steeds meer navolging; Dolf Jansen hield het bescheiden bij: I AM A TOP MODEL. Frank de Boer: I WON THE WORLDCUP, je kan merken dat hij kort bondscoach is, volgend jaar zijn niet de wereld- maar de Europese Kampioenschappen.

 

Ooit van Lindsey Graham gehoord? Hij is Republikeins senator en groot fan van Donald Trump, zo groot dat hij de – Republikeinse – minister van Georgia die over de verkiezingen gaat onder druk heeft gezet om volkomen legale stembiljetten met de naam Biden erop weg te gooien. Wordt die Graham nu gearresteerd, moet hij aftreden? Nee hoor, als beschermeling van Donald Trump geniet hij immuniteit. Trump mag iedereen gratie verlenen als president, maar niet zichzelf, en dat is een enorm probleem voor hem. Dus zint hij op andere manieren om Biden dwars te zitten. Geen enkele ambtenaar mag – op straffe van ontslag – informatie aan Biden verstrekken, Trump overweegt een oorlog tegen Iran te beginnen en wil troepen terugtrekken uit Afghanistan, zodat de Taliban daar weer de kop op kan steken. En Trump belt nu zelf partijgenoten met het dringend advies stembiljetten weg te gooien.

 

Van de week kreeg Trump trouwens wel goed nieuws. De president van Mexico, die er persoonlijk voor zorgde dat Donald Trump zijn belangrijkste verkiezingsbelofte niet waar kon maken, namelijk een door de Mexicanen betaalde muur op de grens met dat land, kwam onverwachts met een financieel voordeeltje voor Trump: Hij beloofde spontaan om diens verhuizing uit het Witte Huis voor zijn rekening te nemen. Was Trump dankbaar? Dat hield hij goed verborgen. Het gerucht gaat dat hij zelfs binnensmonds vloekte.

 

Bij ons tijdens het kabinetsoverleg wordt de laatste tijd openlijk veel gevloekt (mag niet van CDA en CU) en veel gescholden, dat is onlangs uitgelekt. Minister en vice-premier Hugo de Jonge werd zelfs uitgemaakt voor ‘randdebiel’. Daar was hij terecht boos om, het CDA is namelijk echt een middenpartij. Er werden excuses gemaakt, hij wordt niet langer uitgemaakt voor ‘randdebiel’ maar simpel ‘debiel’. Ja, politicus zijn is een mooi vak. Je krijgt soms onverwachts een fruitmand als je ziek bent, zoals bij Rob Jetten gebeurde. Weliswaar van een groep boeren die hem kort daarvoor dood had gewenst, maar het gaat om het gebaar.

 

Ook Thierry Baudet heeft het niet makkelijk. In Nederland is hij zo ongeveer de laatste grote fan van Trump, naast Joost Eerdmans. Als Joost Eerdmans wakker wordt, vraagt zijn vrouw elke ochtend van welke politieke partij hij deze dag lid gaat worden. Het record van Henk Krol heeft hij reeds gebroken. Joost is nu, tenminste terwijl ik dit schrijf, lid van Forum voor Democratie.

 

Terwijl in de Verenigde Staten Trump meerdere rechtszaken per dag verliest – hij heeft nu al meer dan 25 zaken verloren – omdat hij nog steeds geen spoor van bewijs kan vinden, heeft Baudet een debat aangevraagd over mogelijke toekomstige fraude bij verkiezingen in Nederland. ‘Je ziet aan Amerika hoe makkelijk op grote schaal kan worden gefraudeerd.’ Je lacht wat af met die partij, maar niet altijd.

 

Vijf klokkenluiders hadden gerapporteerd dat er binnen de jongerenafdeling van FvD (JFvD dus) extreme dingen werden gezegd over moslims en andere minderheidsgroeperingen, dat bleek uit onderling app-verkeer. Trad het bestuur van FvD hard op? Nou, zeker weten. Alle vijf klokkenluiders werden geroyeerd.